На 10 март в Югозападния университет бе отбелязан Празникът на

...
На 10 март в Югозападния университет бе отбелязан Празникът на
Коментари Харесай

Празникът на японските вишни бе отбелязан във Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ 

На 10 март в Югозападния университет бе маркиран Празникът на японските вишни. Събитието беше проведено от Филологическия факултет с дейното присъединяване на ас. Йоко Тамура, учител по японски език на студенти и курсисти от Курса по японски език. Празникът провокира огромен интерес и бе посетен от преподаватели и чиновници от разнообразни факултети, от студенти от разнообразни специалности на Филологическия факултет, от жители и от публицисти.

Събитието стартира с презентация за същността на Празника на японските вишни, показана от ас. Тамура, която беше облечена с обичайната японска одежда, наречена юката. Тя показа историята на Празника на вишните от древността до през днешния ден, като уточни ролята му в бита и културата на японците.
Японският вишнев цвят, прочут като „ ohanami “, е един от знаците на Япония и всяка пролет хората се любуват на неговата нежна хубост из парковете, градините и крайречните алеи. Красивото дръвче най-често е наречено „ сакура “, въпреки че е определяно и като „ вишна “ или „ череша “. В същото време то има една доста значима линия, която го отличава от нормалните по нашите земи вишни и череши – не дава плод.
Периодът на разцвет на сакура в Япония може да варира, само че нормално е в края на март и първата половина на април. Цветовете разкриват своята хубост на минувачите в продължение на няколко дни до седмица според от времето и температурата.
В Япония има доста разнообразни типове сакура, които, както беше упоменато, всекидневно могат да бъдат открити из алеи, паркове и светилища. Цветовете на сакура са значим детайл от японската просвета и се срещат постоянно в стихове, песни, картини и в творби на другите изкуства, а интервалът, когато цъфти вишната, символизира новото начало и смяната в живота.
Японската вишна е обичана от доста хора заради своята хубост и краткотрайност, по тази причина всяка година хиляди посещават местата с изобилен разцвет и провеждат пикници („ ханами “) навън, с цел да се насладят на нейните цветове. Особеното при „ ханами “ е, че акцентът не е върху храната, въпреки че тя може да участва, а върху насладата от красивата панорама на цъфтящата сакура.
Друг прочут и по света детайл на японската просвета – творбите от хартия, също имат връзка с японската вишна и нейния разцвет. Те всекидневно се създават по време на празника, ето за какво всички участници в събитието на първо време следиха проява на техниката за изрязване на хартия кири-е от страна на Петя Смиленова от Курса по японски език, а по-късно заедно се включиха в направата на жерави посредством техниката на оригами под вещото управление на ас. Тамура.
Желаещите да учат японски език могат да заявят своето предпочитание посредством подаване на заявление при секретаря на Филологическия факултет при започване на всяка образователна година. Курсът е безвъзмезден за студенти от Югозападния университет, а жителите на Благоевград могат да се включат в него против възнаграждение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР