На 10 март Православната църква почита паметта на Св. мъченица

...
На 10 март Православната църква почита паметта на Св. мъченица
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. Галина, символ на майчина обич и закрила

На 10 март Православната черква уважава паметта на Св. мъченица Галина на 10 март. Тя става една от жертвите, потърпевши при ръководството на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция).

Галина е била последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време доста мъже и дами, правилни на Христовата религия, стават жертви на регионалния шеф, подхванал гонения против християните в региона.

По време на своето детство, Галина е доста палаво момиченце и постоянно е част от момчешките компании. В младежките си години става много кокетна и към нея постоянно има доста ухажори. В зрелите си годи­ни, Галина е властна и много твърда жена и по тази причина постоянно има огромен триумф в бизнеса си. Приятел единствено с тези, от които може да извлече изгода. Тя е пряма и споделя каквото мисли, даже, когато осъзна­ва, че може да нарани чове­ка против себе си. Като брачна половинка постоянно прави забележ­ки на брачна половинка си и постоянно му демонстрира минусите. С нея може да живее единствено чо­век, който откровено и правдиво я обича. Тя е извънредно ерудирана. 

Според някои от вярванията името произлиза от старинното " гал ", което значи мургав и здрав или от диал. " галун " - " гълъб ".

В древността мургавите хора са били по-обичани, тъй като бледността била считана за болестно положение.

Някои източници показват, че името има гръцки генезис и значи успокоение, тишина (от гръцкото galini), а старобългарската му версия значи покой, безветрие. 

Съществува и версия, че Галина произлиза от глагола погалвам. Който пък води към версията, че погалвам идва от признака за майчината обич и протекция.

Най-популярната световна версия е, че Галина идва от италианското Gallina, което значи пиле, кокошка.

Независимо от произхода обаче, съгласно националните вярвания, всеки който носи името на Св. Галина, ще бъде обичан!

Имен ден честват всички, носещи имената Галина, Гала, Галя, Галка, Галена, Галуна, Галин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР