На 10 март от 18.30 часа в галерия Етюд“ се

...
На 10 март от 18.30 часа в галерия Етюд“ се
Коментари Харесай

Алтер его - изложба на Добрин Атанасов в Галерия Етюд

На 10 март от 18.30 часа в изложба „ Етюд “ се открива изложбата „ Алтер его “ на художника Добрин Атанасов. Експозицията показва поредност от принтове на цифрово обработени рисунки. Очевидна в тях е инспирацията от изкуството на графитите, с разпознаваемата си хармония и знаковост. Правят усещане мощно стилизираните изображения в интензивни цветове, с присъща иконография. Изчистените до знак облици се преплитат с геометризирани декоративни детайли, съчетани в контрастни, даже от време на време дисхармонични, цветови решения. В сюжетен проект работите са заредени с комизъм и подигравка, нерядко построени въз основата на алогични съпоставки.
Авторът постоянно преповтaря едни и същи сюжети в разнообразни цветови вариации. Колажира към този момент употребени детайли. Директно показва фрагменти и претекстове от творбите си като обособени творби. В основата на този постмодернистки метод стоят опциите на цифровите графични принадлежности. Чрез потреблението им се търси разширение и надграждане параметрите на обичайното изобразяване. В същото време преднамерено се заобикаля замяната му с напълно компютърно генериране на изображения.
Заглавието на изявата отразява нехарактерната за художника креативна посока, развивана отвън главните му занимания в региона на концептуалното изкуство. Представеният цикълът от работи обрисува напълно друго образно направление, надалеч от обичайните измерения на креативните му реализации.
Добрин Атанасов е учител в катедра „ Визуални изкуства “ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Водещ е на редица дисциплини, свързани със модерно изкуство и графичен дизайн. Зад гърба си има осъществени десетки художествени съоръжения лендарт произведения, кинетични и интерактивни творби, видеа и цифрови принтове. Освен в България, има изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия. Ежегоден уредник е на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „ КЕВИС “ и на забележителна част от дейностите на сдруженията „ АЛОС “ и „ Изкуство в деяние “. „ Алтер его “ е седмата му независима галерия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР