Голяма стъпка напред за наистина устойчивата мода – изследователите успяха

...
Голяма стъпка напред за наистина устойчивата мода – изследователите успяха
Коментари Харесай

Направиха обувки и портфейл от бактерии

Голяма стъпка напред за в действителност устойчивата мода – откривателите съумяха да модифицират генетично бактерии, с цел да произведат веганска, безпластмасова опция на кожата, която може сама да се боядиса в черно. Демонстрирайки капацитета на новия си способ, създателите на проучването съумяват да отгледат цяла обувка (без подметката) от своите микроби единствено за две седмици.

Подобно на доста други материали, употребявани в производството на облекла, кожата е обвързвана с екологични вреди и мнозина откриватели са в търсене на по-устойчиви нейни други възможности. Сред най-обещаващите субстанции е бактериалната целулоза, която се създава от някои бактерии от рода Komagataeibacter.

Тези микроорганизми отделят линейни вериги от глюкоза, които се самосглобяват в трайна мрежа от нишки, известна като пеликул. Пеликулите могат да се създават бързо от отпадъчни първични материали, като да вземем за пример изгнили плодове, и по този метод оставят доста дребен отпечатък върху околната среда.

Обувката от бактерии. Снимка: Том Елис/Маркъс Уокър/Имперски лицей Лондон

Въпреки че концепцията за потребление на бактериална целулоза като сурогат на кожата не е нещо ново, до момента учените се затрудняваха да измислят екологичен способ за прибавяне на цвят към тези материали. Всъщност синтетичното химическо боядисване е измежду най-замърсяващите процеси в модата, като черните пигменти, които се употребяват за оцветяване на кожата съответно, са измежду най-вредните.

За да заобиколят този проблем, откривателите генетично модифицират тип Komagataeibacter, с цел да създават ензима тирозиназа, който катализира образуването на черния пигмент еумеланин. Благодарение на ниската си разтворимост във вода, еумеланинът е отличен претендент за текстилен оцветител, защото е малко евентуално да избледнее при пране.

В продължение на 14 дни екипът отглежда бактериална целулоза в шаблон с форма на обувка, като употребява променените от него микроби, след което леко разлюляване подтиква производството на еумеланин, като по този метод материалът се оцветява в черно. Те също по този начин създават черен портфейл, като изрязват и зашиват листове пеликул, отделени от модифицираните бактерии.

„ Изобретяването на нов, по-бърз метод за произвеждане на устойчиви, самооцветени други възможности на кожата е огромно достижение за синтетичната биология и устойчивата мода “, споделя създателят на проучването професор Том Елис в изказване. „ Бактериалната целулоза по своята същина е веганска и за нейното развъждане са нужни дребна част от въглеродните излъчвания, водата, земята и времето, нужни за развъждането на крави за кожа “, прибавя той.

„ За разлика от другите възможности за кожа на пластмасова основа, бактериалната целулоза може да бъде създадена и без петрохимикали и ще се разгради безвредно и нетоксично в околната среда “, споделя Елис.

Като вършат още една стъпка напред, откривателите показват, че бактериите могат да бъдат подтиквани да създават пигменти в отговор на синя светлина. Това им дава опция да прибавят форми и лога и графики към пеликулите.

Екипът твърди, че в този момент може да е допустимо да се основат бактерии, които да създават други цветове по сходен метод, като пигменти като индиго към този момент са синтезирани от някои варианти на E. coli.

„ Очакваме с неспокойствие да работим с стилната промишленост, с цел да създадем облеклата, които носим, по-екологични по време на цялата индустриална линия “, споделя Елис.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР