На 10 февруари Българската православна църква почита паметта на Св.

...
На 10 февруари Българската православна църква почита паметта на Св.
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден имат...

На 10 февруари Българската православна черква уважава паметта на Св. Харалампий Чудотворец , свещеник Магнезийски.

Празникът е един от последните в зимния празничен цикъл в българската национална традиция.

Свещеномъченикът Харалампий потърпевш при започване на III век по времето на римския император Септимий Север (196-210 г.).

Светецът бил християнски свещеник в град Магнезия, в югозападната част на Мала Азия. Без да се опасява от гонението на известния с жестокостта си император Септимий, свещеник Харалампий самоуверено проповядвал същинския Бог и пратения от Него Спасител Иисус Христос, като се стараел да отвърне хората от поклонение на идолите.

Той говорел: - Онези, които се покланят на идоли, предават душата си на гибел. А Иисус Христос посредством пророците и апостолите ни демонстрира пътя към безконечния живот, с цел да не вършим каузи, които носят на душата безконечна крах.

Езическите управляващи заловили светия eпископ, който към този момент бил в напреднала възраст, и го довели при шефа на град Магнезия Лукиан.

Той дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от вярата си в Иисус Христос и тогава го предали на страшни изтезания. Старецът с самообладание и геройство понасял страданията. Много езичници, които били очевидци на изумителната неотстъпчивост на християнския духовник и на чудесните прояви на Божията мощ, повярвали в Христос. Те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били убити, като че ли са нарушители.

Накрая и свещеник Харалампий бил наказан на гибел.

Когато го завели на мястото на наказването, светецът вдигнал ръцете си към небето и се помолил на Бог за всички хора - да им даде телесно здраве и душевно избавление. " Господи, казвал той в молитвата си, Ти знаеш, че индивидите са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята берекет над всички! ". След тая молитва светият дъртак умрял, преди палачът да спусне меча си върху него.

Светият свещеномъченик Харалампий потърпевш за вярата си в Христос в 202 година, на 113-годишна възраст.

Днес Православната черква уважава и св. мъченица Валентина.

Тази благочестива госпожица е живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Св. Валентина станала жертва на гоненията против християните през 308 година при римския император Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.)

Когато мъчителите се пробвали да я накарат принудително да направи приношение в езически храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнал с тил към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавили. На латински името Валентина значи мощна.

На 10 февруари имен ден честват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР