На 10 февруари американските власти обявиха връщането на България на

...
На 10 февруари американските власти обявиха връщането на България на
Коментари Харесай

САЩ ни върнаха древен шлем, предполага се, че е на Филип Македонски

На 10 февруари американските управляващи оповестиха връщането на България на шлема от фотографията, който произлиза от регион, покрай село Плетена, област Сатовча. Шлемът датира от 400-300 година пр.н.е. и е оценен на почти 200 000 $. През януари тази година той е иззет от управляващите в Съединени американски щати от колекционер, който го е придобил незаконно. Връщането на тази културна полезност в България е вследствие на сполучливо многогодишно, многонационално престъпно следствие, което включва тясно съдействие сред българските и американските правоприлагащи органи.

Неофициално американски учени позволяват, че може да е принадлежал на Филип Македонски.

Успоредно с връщането на този скъп артефакт, Посолството на Съединени американски щати афишира и отпущането на дотация за осъществяване на Споразумението за културно наследство (CPAIG) на стойност 80 000 щатски $. Целта на финансовата помощ е основаването на пилотен цифров указател, посредством който да се предотврати незаконният трафик на български антики. Според изискванията на това финансиране Българската комисия „ Фулбрайт “ в партньорство с Фондация „ Балканско завещание “, Главна дирекция „ Национална полиция “, Националния археологически музей към Българската академия на науките (БАН) и Регионалния исторически музей – Пазарджик ще работят за предотвратяване  на увеличаващия се риск от обири на антики от българските музейни сбирки. Проектът носи името „ Български музейни сбирки в риск: цифровизация и запазване “. Чрез него ще бъде основан инструментариум за предварителна защита на обири, включващ: средства за оценка на риска за идентифициране на застрашени артефакти; система за шерване на данни сред музеите; и указател на артефакти, които са били обект на трафик и са върнати в българските музеи. Върху основаването на тези принадлежности ще работят разнообразни експертни групи, които по-късно ще обучат музейните и полицейските чиновници в методите на използването им.  

България и Съединените щати отдавна работят дружно за опазването на българското културно завещание посредством професионален продан, образования, партньорство сред правоприлагащите органи и планове за реституция. Сътрудничеството в тази сфера бе засилено посредством подписването на Двустранен меморандум за съгласие за отбрана на българското културно завещание през 2014 година, който беше възобновен през 2019 година Посредством разнообразни стратегии, да вземем за пример Посланическия фонд за запазване на културното завещание, Посолството на Съединени американски щати в България е подкрепило с над 1.8 милиона лв. запазването и отбраната на някои от най-древните и застрашени културни забележителности в България.  

„ Приветствам връщането на този  скъп артефакт в България. Оценявам високо напъните на правоприлагащите органи на Съединените щати и България, които направиха това допустимо “ - съобщи посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.  „ Правителството на Съединени американски щати е мощно ангажирано в работата със своите български сътрудници за отбрана и запазване на богатото минало на България в рамките на CPAIG, чрез Посланическия фонд за запазване на културното завещание и други стратегии “ - добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР