На 10 април се навършват 40 години от полета на

...
На 10 април се навършват 40 години от полета на
Коментари Харесай

40 години след полета си в Космоса Георги Иванов помни всеки детайл от това вълнуващо преживяване

На 10 април се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Във връзка с годишнината от 10 до 13 април са планувани разнообразни събития, за които в България ще дойдат космонавти от Русия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Те ще участват на валидиране на пощенска марка в Българска академия на науките, където ще се открие галерия и научна конференция, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция космонавтът Георги Иванов.

В Ловеч, родния град на Георги Иванов, ще го посрещнат на 10 април. На Алеята на космонавта ще бъде открита и паметна плоча " 40 година от полета на Георги Иванов ". Ще има и демонстрации на ракетомодели и показване на изложбата " Устремени към небето. В Ловчанското читалище " Наука-1870 година " ще бъде прожектиран документалният филм " Първият ", а в Драматичния спектакъл ще бъде показан документалният театър за полета на Георги Иванов " Един ден, двадесет и три часа и една минута ". На идващия ден в Художествената изложба в Ловеч ще бъде открита галерия, както и ще бъдат наградени спечелилите от състезания, свързани с годишнината от полета на космонавта.

Роденият в Ловеч Георги Иванов е определен за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос на 1 март 1978 година Година по-късно, на 10 април 1979 година, в 20.34 ч. московско време, е изстрелян на орбита към Земята галактическият транспортен съд " Союз-33 " с интернационален екипаж -командир Николай Рукавишников и космонавт Георги Иванов. Поради техническа нередовност обаче корабът не съумява да се скачи с орбиталната станция " Салют-6 ", при промяна на скоростта прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. В тази доста рискова обстановка космонавтите приземяват кораба след 31 цялостни обиколки към Земята. В Космоса двамата прекарват 1 денонощие, 23 часа и 1 минута.

40 години след полета си в Космоса Георги Иванов помни всеки подробност от това вълнуващо прекарване. " Вълнуващо е, човек се радва, не може да го опише с думи, би трябвало да го почувства и да го види. Всичко си припомням за полета, в най-малките елементи, защото това не може да се не помни, даже да минат и повече от 40 години ", съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция първият български космонавт Георги Иванов.

По думите му приносът на българските учени за галактическата просвета е огромен, а бъдещото е в полетите до Луната и Марс. Според него Космосът продължава да бъде враждебна среда за индивида поради безтегловността и радиацията.

За първия български космонавт през днешния ден е значимо да мислим на какви деца ще оставим на родната планета, а това, съгласно него, е обвързвано с образованието, възпитанието и какви полезности имат те.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР