На 10.04.2023 г. в РЗИ-Добрич, е проведено заседание на Областния

...
На 10.04.2023 г. в РЗИ-Добрич, е проведено заседание на Областния
Коментари Харесай

Проведоха проучване на детските градини в област Добрич за нивата на радон

На 10.04.2023 година в РЗИ-Добрич, е извършено съвещание на Областния координационен съвет (ОКС) за ръководство на Национален проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2023-2027 година, оповестяват от РЗИ. Обсъдени са изпълнените действия по Националния проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2022 година и са показани резултатите от извършено изследване на обемната интензивност на радон (ОАР) в здания на детски градини, ситуирани в област Добрич. Обследването на равнищата на радон на територията на региона е стартирало през месеци ноември и декември 2021 година и е завършило през май 2022 година Изготвени са уведомителни писма до участниците в изследването.

Броят на пространства, в детските градини, в които е осъществено проучване на равнищата на радон по общини на територията на област Добрич, са както следва: Балчик (71 броя), град Добрич (253 броя), Добричка (322 броя), Генерал Тошево (78 броя), Каварна (73 броя), Крушари (16 броя), Тервел (201 броя) и Шабла (28 броя). Обобщени данни са предоставени на представителите на съответните общини.

Референтното равнище за средногодишната обемна интензивност на радон във въздуха на жилищни и публични здания е 300 Bq/m3. Референтно равнище значи, че облъчването, над тази стойност изисква предприемане на възможни дейности за понижаване на обемната интензивност на радон.

Министерство на здравеопазването предлага да се подхващат дейности за понижаване концентрацията на радон във въздуха на съответните пространства, когато резултатите от изпитването на радон са над 300 Bq/m3.

Намаляването на равнищата на радон може да се реализира елементарно, дейно и относително на ниска цена посредством механически ограничения, които се ползват в редица страни в Европа и Америка.

Видовете ограничения, които могат да се ползват за понижаване на равнищата на радон в здания, зависят от измерените концентрации в съответната постройка и най-общо могат да бъдат следните:
възстановяване на вентилацията, в това число и по-често проветряване на пространствата, при равнища на концентрацията на радон към 300-400 Bq/m3;увеличаване на степента на натурален продан на въздух, което се обезпечава посредством основаване на спомагателни вентилационни отвори, ситуирани в по-ниските елементи на сградата; инсталиране на насилствена вентилация, която усилва степента на продан на въздуха в обитаемите пространства; уплътняване на пукнатини в основата, канали и други, при равнища на концентрацията на радон над 500 Bq/m3;коригиращи ограничения, проектирани по този начин, че да не се разрешава навлизането на радон в постройката и монтиране на насилствена вентилация при равнища на концентрацията на радон над 700 Bq/m3
В началото на месец април 2023 година в област Добрич започва огромно изследване на обемна интензивност на радон в жилищата, обвързвано с осъществяване на действия по Националния проект за деяние за понижаване на риска от облъчване с радон 2023-2027 година

От позиция на радиационната отбрана радонът е преобладаващ фактор при облъчването на индивида от естествени източници на йонизиращи лъчения.Колкото е по-високо равнището на радон в жилището, толкоз по-голям е рискът за здравето. Единственият метод да се дефинира концентрацията на радон във едно жилище е да се организира премерване.

Проучването през 2023 година обгръща осемте общини в област Добрич и подлежащите към тях села. Общият брой детектори които би трябвало да се слагат е 935, по 1 детектор във всяко жилище,с попълване на анкетни карти от жителите. Жилищата, в които ще се организира изследване, се избират на случаен принцип. Провежда се диалог със притежателите за предпочитание за присъединяване в изследването, което е изцяло гратис.

Радонът е натурален радиоактивен доблестен газ - прозрачен и без аромат.Образува се от естественияразпад на урана, който се намира в съвсем всички типове почви. Уранът се разпада на радий, а радият се трансформира в радиоактивен газ - радон. От огромно значение за отделянето на радон е концентрацията на радий в почвата.Източник на радон може да бъде неговото съществуване в питейно-битовите води.По-малка част от постъпването на радон в постройките се дължи на наличието на радий в строителните материали. Газът радон може свободно да прониква в постройките посредством недостатъци във външната обвивка на постройката и дребни пукнатини.

Радонът е натурален източник на йонизиращо излъчване и има максимален принос за вътрешното облъчване на популацията на Земята.Това облъчване води доповишен риск за развиване на рак на белите дробове, като рискът е симетричен на междинната централизация на радон и на времето на облъчване.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира радона за втори по значителност фактор, пораждащ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които в никакъв случай не са пушили.Основният път на облъчване от радон и дъщерните му артикули е посредством поемане (инхалиране).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР