На 1 юни в Министерството на външните работи се състоя

...
На 1 юни в Министерството на външните работи се състоя
Коментари Харесай

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в МВнР

На 1 юни в Министерството на външните работи се състоя откриването на детска галерия с интернационално присъединяване под мотото: „ От деца към деца по целия свят “.

Държавният културен институт към министъра на външните работи, в партньорство с  Генералното консулство на Република България в Битоля и Българския културно-информационен център в Скопие, са домакини на изложбата, която е подбрана от екипа на  художествено ателие „ Свети Кирил и Методий “ – „ Малък Битолски Монмартър “ – гр. Битоля, Република Северна Македония.

Генералният консул в Битоля Димитър Иванов показа насладата си, че откриването се случва навръх 1 юни – Ден на детето, и описа за историята на детското ателие и неговата значителност за гр. Битоля. Славчо Неделковски от „ Малък Битолски Монмартър “ изрази признателност за опцията част от сбирката на арт ателието, което има над 40-годишна история, да бъде показана в пространството на Министерство на външните работи. Гостите бяха поздравени от шефа на Държавния културен институт Снежана Йовева и от Антония Велева, шеф на Българския културно-информационен център в Скопие.

Изложбата показва произведения от 14 страни, подбрани от миналите 40 международни детски художествени пленери в Битоля, Охрид, Крушево и с. Вевчани. Произведенията на младите създатели са резултат от сполучливо осъществените към този момент над 40 години интернационалните детски пленери „ Малък Битолски Монмартър ” в Битоля в интервала от 23 до 30 май. В тях са взели участие и доста надарени български деца, чиито творби могат да бъдат видени в експозицията до края на месец юли. Представени са млади създатели от Румъния, Китай, Малайзия, Тайланд, Турция, България, Украйна, Република Северна Македония, Сърбия, Словакия, Индия, Албания, Египет, Полша.

На откриването на изложбата участваха още Славица Панич, първи консултант по политическите въпроси в Посолството на Сърбия, Люфтим Спахиу, министър-съветник в Посолството на Република Северна Македония, Ивона Якушко-Дудка, заместник-посланик в посолството на Полша в София, дипломати от посолството на Словашката република и други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР