На 1 юни 1913 г. в 11.28 ч. Северна България

...
На 1 юни 1913 г. в 11.28 ч. Северна България
Коментари Харесай

1 юни 1913 г. Силен трус в България

На 1 юни 1913 година в 11.28 ч. Северна България е разтърсена от 7-ма степен по Рихтер. Денят е събота. Според сеизмолозите магнитудът на земетресението е към 7-ма степен по Рихтер. Епицентърът е в Горна Оряховица на дълбочина от към 10 км. Зоната на опустошение обгръща 1000 кв.км, а трусът е почувстван в цяла България, напомня в блога си Дани Иванов.

Последиците са пагубни. Във Велико Търново историческите църкви „ Св. Св. Петър и Павел”, „ Св. Четиридесет мъченици”, „ Св. Димитър”, „ Успение Богородично” са в отломки. В друга степен са развалени строените от Колю Фичето църкви „ Св. Константин и Елена”, „ Св. Никола”, „ Св. Св. Кирил и Методий”, „ Св. Спас”, а катедралният храм „ Рождество Богородично” е изцяло опустошен. Много от административните и жилищни здания са необитаеми без да се извърши главен ремонт. Най-катастрофално е потърпевша мъжката гимназия „ Св. Кирил”, която е служила за санитарен пункт и под руините и остават десетки бойци, ранени в Балканските войни.

По данни от регистъра на актовете за гибел за 1913 година, броят на записаните починали във Велико Търново на 1 юни в 11.30 ч. е 20 души и 1 умрял в 14.00 ч. Броят на умрелите по-късно и ранените не може да се откри. Месеци след земетресението е формирана техническа комисия, с цел да откри цената на вредите от разрушените сгради. Тя разпределя постройките в шест категории, според от степента на разрушенията, а общата стойност на вредите на сградния фонд е изчислена на 12 316 000 лева

Не по-различно е ситуацията и в епицентъра на земетресението Горна Оряховица. Според сътрудниците на тогавашното застрахователно сдружение „ България” сградния фонд на града е погубен 85%, в прилежащите Лясковец и Долна Оряховица провалите са 55-60%. Под руините на разрушените здания умират 16 индивида. Напълно са разрушени постройките на новия спектакъл и казиното, хотел „ Борис”, постройката на клона на Българска народна банка, читалище „ Напредък”, постройките на захарната фабрика и керамичната фабрика „ Централа”. Църквите „ Св. Троица”, „ Св. Георги”, „ Св. Богородица”, „ Св. Атанасий” са изцяло разрушени. В руини са и главното учебно заведение и Девическата гимназия в града.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР