На 1 януари по-документи се събудихме по-богати. Депутатите решиха -

...
На 1 януари по-документи се събудихме по-богати. Депутатите решиха -
Коментари Харесай

Икономист: В определени региони в страната средната брутна работна заплата е почти колкото минималната, това демотивира хората

На 1 януари по-документи се събудихме по-богати. Депутатите взеха решение - минималната работна заплата е 933 лв.. Увеличава се и пенсията през юли месец, покачване ще има и на компенсациите за безработица.

" Отдавна не беше толкоз доста увеличавана минималната работната заплата. Голям е казусът с административното установяване. Имаме редица специфики, като огромните районни социално-икономически разлики. Много се събра ножицата сред минималната и междинната заплата. Намалява мотивацията за труд на младите експерти, хората с положително обучение ", коментира бившият обществен министър Христина Христова.

Според икономиста Преслав Райков демографската и икономическа обстановка в страната допускат все по-голяма част от работната ни мощ да разчита на минимална работна заплата, което е неприятен знак за стопанската система.

" В определени райони в страната междинната брутна работна заплата е съвсем колкото минималната и това демотивира огромна част от работната мощ да прогресира ", добави той.

" При всички случаи има доста повече пари - 2,3 милиарда лева са единствено за обществени разноски. Главно отиват за пенсии. Трябва да имаме поради, че са обезпечени средства и за системата за обществено подкрепяне, която беше реформирана ", уточни Христова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите на Райков би трябвало да се намерения за връщането към 20-процентна ставка и да се обърне внимание на дълготраен разбор - дали може да бъде понижена за всички браншове. Според него това би довело до повече позитиви в стопанска система и би я раздвижило повече.

На въпрос каква икономическа година ни чака, той отговори, че е време да осъществим бюджета с цялостна мощ и да стартира мечтаното от ръководещите генериране на стопански напредък посредством разходи на страната. Другото, което би трябвало да се случи, съгласно икономиста, е ефикасната работа за присъединението ни към Еврозоната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР