На 1 януари 2025 година България трябва да премине към

...
На 1 януари 2025 година България трябва да премине към
Коментари Харесай

Край на левовете от банкомата от тази дата

На 1 януари 2025 година България би трябвало да премине към еврото. 

Незабавно банкоматите ще спрат да пускат пари в лв..

Ще може да се изтегля само евро след датата на въвеждане.

Преобразуването на цените и другите стойности от лв. в евро се прави посредством използване на цялостната числова стойност на закрепения валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство с математическите правила за закръгляване, а точно: 

в случай че третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен; o в случай че третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Описват се и характерните случаи, при които не се ползва гореописаното математическото предписание (изключения от общото предписание за закръгляване): превалутиране на заплати, пенсии, обществени придобивки, превалутиране на номиналната стойност на финансови принадлежности.

С цел да се сведат до най-малко обществените разноски, свързани с въвеждането на еврото, всеки индивид, без значение дали е частен или обществен, следва да бъде виновен за покриването на своите разноски, произлизащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка. Разходите, свързани с приемането на еврото в частния бранш, не следва да се компенсират от обществени средства, оповестяват от МИнистерство на финансите.

Един месец откакто Европейски Съюз издаде решение, че ще ни одобри в Еврозоната ще стартира да тече временен интервал с изписване на цените в лев и евро. Той ще продължи 12 месеца след въвеждането на еврото.

Всеки търговец, който съблюдава разпоредбите съвършено, демонстрира двете цени, преобразува вярно и разбираемо валутите, ще получи стикер " Честен търговец “.

КЗП, министерствата, НПО-та и всички виновни институции ще съблюдават пазарното държание.

Гражданите ще могат да събират информация и да алармират на управляващите. В първия месец откакто влезем в еврозоната ще ни връщат ресто единствено в евро, в случай че няма някаква спънка. Дори да заплатим в левове. Изключение: търговците няма да бъдат задължени да одобряват от купувача повече от 50 броя монети в лв..

Работата на банкоматите - може да се изтегля само евро след датата на въвеждане на еврото.

Държавата ще достави търговците и компаниите с монети и банкноти в евро още преди то да е въведено. В преходния интервал, в който работят и двете валути, търговецът няма да е длъжен да получи повече от 50 броя левови монети, в това число стотинки, съобщи Пловдив 24.

Регламентира се, още че  Българската национална банка ще обменя гратис и в безкрайно количество банкноти и монети от лв. в евро без ограничаване във времето; 

- Кредитните институции и " Български пощи “ ЕАД ще дават услуга за продан на банкноти и монети от лв. в евро, гратис през първите 6 месеца след въвеждането на еврото

Стойността на лв. ще бъде равнозначна на цената в евро, преобразувана посредством използване на неотменимо закрепения обменен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР