На 1 октомври в Министерския съвет след несъстоялата се среща

...
На 1 октомври в Министерския съвет след несъстоялата се среща
Коментари Харесай

Уволнената съдийка Ченалова, която е кандидат за общински съветник, сред активистите на протеста

 инспекция обстоятелства вземат участие претенденти общински съветници организирането митингите миньорите енергетиците На 1 октомври в Министерския съвет след несъстоялата се среща с представители на синдикатите, на протестиращите миньори и енергетици, министър председателят Николай Денков съобщи:„ За страдание, крайният период за изпращане на проектите към Европейската комисия съответства със старта на акцията за бъдещите локални избори. Това даде комфортен мотив политически партии и претенденти за локална власт да злоупотребят с терзанията на хората, да ги лъжат с нереалистични предизборни упования. Възмутително е, че митинги на „ Мини Марица изток “ се провеждат от лидер на листа за общински съветници в община Стара Загора, различен уредник е изявен деятел на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални начинания, няма да оказват помощ на хората, ще оказват помощ единствено на упоритостите на политиците за локална власт. “

Проверката ни на обстоятелства сподели, че в действителност претенденти за общински съветници и деятели на политически партии вземат участие в организацията на митингите.

Освен това установихме, че 25% от синдикалистите, подписали документа с шестте искания за незабавна среща в Народното събрание с ръководителите на парламентарно показаните партии, са кандидати за общински съветници.

Миньори и енергетици излязоха на митинг поради решението на кабинета да одобри проектите за въглищните региони, които вземат решение ориста на бранша. В дните на митингите недоволните направиха блокади на основни точки в страната – автомагистрала „ Тракия “ край Стара Загора, автомагистрала „ Струма “ край Дупница, Прохода на Републиката, пътя Стара Загора – Хасково и пътя Гълъбово – Димитровград. Беше блокирано и кръстовището при с. Драгичево на основния път Е-79 сред София и Перник.

Сред водачите на протестите са членове на синдикалните организации на КНСБ и КТ „ Подкрепа “. На самите митинги обаче бяха видяни и политически деятели, част от тях и синдикалисти.

Деян Христов Дяков е ръководител на КНСБ в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ и ръководител на Сдружение „ За Марица изток “.

На уеб страницата на Общинската изборна комисия – Стара Загора се вижда, че той е преди всичко в листата на „ Левицата “ за общински консултант в Стара Загора.

На 26 септември на уеб страницата на АБВ Левицата се появява публикация, в която се споделя, че „ В Стара Загора и Раднево ЛЕВИЦАТА! се явява на локалния избор със съдружие „ За Марица изток “ с цялостна листа “

На 27 септември във Facebook групата на Сдружение „ За Марица изток “ е оповестено видео, на което Деян Дяков афишира, че ще стартират протестни дейности:

„ Ние от организацията „ За Марица изток “ и жителите на Старозагорска община и Старозагорски район ще блокираме значими пътни артерии в страната. Господа министри, на следващия ден ще блокираме цялата страна, в случай че през днешния ден вземете това позорно за България решение. “

Седмица преди този момент КНСБ при „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ в лицето на Деян Дяков като неин председател подава заявление до премиера Николай Денков да взе участие като страна в договарянията и подписване на съглашение със обществените сътрудници във връзка с декларация с техни претенции за плана за териториалните проекти.

На фейсбук страницата на КНСБ при „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ има оповестено видео от митингите, в което Деян Дяков се обръща към протестиращите и им изяснява по какъв начин вървят договарянията и какво са създали до този миг. От обръщението му към хората излиза наяве, че той е в ролята на един от уредниците:

На 28 септември той гостува в студиото на „ Още от деня “ по БНТ като лидер на митинга в Раднево.

На митингите в района с изключение на Деян Дяков, участват и други претенденти за общински съветници от листата на „ Левицата “. На фотографията долу се виждат той, Ростислав Любомиров Рашев и Александър Христов Тодоров.

На тази фотография е Наско Радиславов Митев – втори в листата на „ Левицата “ на претендентите за Общинския съвет в Стара Загора. Той е председател на КНСБ в „ Мини Марица изток “ и един от администраторите/модераторите на групата на Сдружението „ За Марица изток “:

Митев бе и един от синдикалистите, които представляваха протестиращите на срещата с държавното управление на 3 октомври. Той предаваше на живо договарянията на профила си във Facebook.

На тази фотография са Деян Дяков и Александър Тодоров – кандидат общински съветник от „ Левицата “:

На фотографията изпод е Ростислав Рашев – отново кандидат за съветник от „ Левицата “:

В профила си във Facebook Рашев е публикувал снимка от присъединяване си в митинга:

Александър Тодоров:

Деян Дяков:

Сред протестиращите открихме и някогашния съдия Румяна Ченалова – претендент за общински консултант в Стара Загора от „ Бъдеще за родината “. На парламентарните избори през 2021 година Ченалова беше в листите на ПП „ Възраждане “. В края на 2011 година като арбитър тя издаде оправдателна присъда на обвинения за двойното ликвидиране пред дискотека „ Соло “, по-късно бе уволнена от Висш съдебен съвет.

Политически активисти има и на митингите на Автомагистрала „ Струма “ край Дупница в област Благоевград.

Настоящият кмет на Бобов дол и кандидат за кмет на идните избори от Местна коалиция Партия на ЗЕЛЕНИТЕ (Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ, ИМА ТАКЪВ НАРОД, ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА) Елза Стоянова Величкова:

Двама кандидати за Общинския съвет на Бобов дол от партия „ Възраждане “ също са на митингите – Владимир Атанасов Станоев и Благой Благоев. Владимир Станоев е и претендент за кмет.

 

Тодорка Дамянова е общински координатор на КНСБ Дупница и кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ:

На 2 октомври във Facebook групите КТ „ Подкрепа “/Podkrepa CL и „ Истината за Мини Марица изток “ са публикувани протестни искания за незабавна среща в Народното събрание с ръководителите на парламентарно показаните партии. Документът е подписан от 12 синдикалисти. Проверката ни сподели, че с изключение на Деян Дяков, още най-малко двама в момента са кандидати за общински съветници. Тоест поне 25% от синдикалистите, подписали настояванията, са политически деятели.

Това са Дейвис Максимов Кичуков и Марио Василев Толев – кандидати за съветници в Бобов дол от „ Бъдеще за родината “.

Заключение

Сред уредниците на митингите има претенденти за общински съветници и кметове от няколко политически обединения – „ Левицата “, „ Възраждане “, ГЕРБ, „ Партия на Зелените “ – „ ИТН “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Заедно за мощна община “, „ Бъдеще за родината “.25% от синдикалистите, отправили претенции към Народното събрание от името на протестиращите, са претенденти за общински съветници.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР