На 1 май - Денят на труда и на международната

...
На 1 май - Денят на труда и на международната
Коментари Харесай

На 1 май „ЛЕВИЦАТА!“ настоя за мащабна трудова реформа и социална справедливост

На 1 май - Денят на труда и на интернационалната работническа взаимност „ ЛЕВИЦАТА! “ настоя за огромна трудова промяна с възстановяване изискванията на труд, повишение на приходите за работещите и пенсионерите, както и за правилник в Бюджет 2023 за нарастване на минималната работна заплата до 50% от междинната за страната, която да доближи до 850 лева от 1 юли, преизчисляване на всички пенсии на база застрахователен приход за 2022 година и минималната да не бъде по-ниска от линията на беднотия (504 лева.). Формацията настоя също за нарастване на заплатите с 10% за работещите в бюджетната сфера, както и необлагаем най-малко най-малко до размера на минималната работна заплата.

В самодейност на днешния празник, под наслов „ Справедливост за труда – Твоят труд коства повече “ „ ЛЕВИЦАТА! “ формулира още веднъж част от предложенията си към парламентарно показаните партии за промени в държавния бюджет, които включват по-справедливо данъчно облагане, където работещите не заплащат процентно по-висока данъчна тежест от транснационалните корпорации и картелираните браншове, както и събиране на налог свръхпечалба за банковия, телекомуникационния, оръжейния браншове, за търговците с горива и сила, както и огромните хранителни вериги. Сред другите оферти на „ ЛЕВИЦАТА! “ са по-висок корпоративен налог от 15% за огромните предприятия и премахването на държавните дотации за ток за компаниите с огромни облаги.

Пред жителите през днешния ден Мая Манолова означи усилване на чувството при работещите у нас за липса на правдивост и аварирала вяра за заслужен живот и почтено възнаграждение на труда. „ 1 май е ден на значителния въпрос – кой е притежателят на нашия труд. За 30 годни преход и заричане за благоденствие, от които дяснолиберален борисовски режим, вместо заслужен живот, елементарните хора получиха бедност. И това се случва в 21 век в Европейския съюз “, сподели Манолова и добави, че 700 000 у нас са работещи небогати, а 1 милион са бедстващите пенсионери.

Лидерът на АБВ-София Христо Колев прикани за гражданска интензивност, в това число и изборна, с политика в услуга и грижа за обществото. Той напомни настоящата и сега самодейност на АБВ „ Оставам в България, работя за Родината “ и ролята на младежите във образуването на полезности и философия за по-добър живот. Именно „ ЛЕВИЦАТА! “ е поръчител за това, съобщи Колев.

Росица Макелова от КНСБ назова 1 май Ден на избор и напомни историческите битки за почтено възнаграждение и заслужен живот на трудещите се преди съвсем век и половина. Тя прикани за интензивност и обединени старания за реализиране на полагаеми хонорари на работещите в България.

Веселин Митов от КТ „ Подкрепа “ означи неравнопоставеността сред жителите на България и тези от другите европейски страни – страната ни стои на към 60% от междинния приход в Европейския съюз. Основната ни задача е да се борим за равнопоставеност с нашите сътрудници в Европейски Съюз, сподели Митов и напомни, че сегашните обществени придобивки, като 7-дневна работна седмица, 8-часов работен ден, заплатен отпуск и майчинство не трябва да се одобряват като даденост, само че постоянно би трябвало да помним предците ни, които са ги извоювали, постоянно с цената на живота си.

Журналистът и основен редактор на Румен Петков акцентира ролята на медиите за съществуване на обществена правдивост и в същото време в наши дни – дефицитът на независимост на словото и на същинска лява политика, в грижа за обществото. „ ЛЕВИЦАТА! “ през днешния ден връща същинската лява политика, изгубена през днешния ден за българите, сподели още Петков.

В събитието участваха и представители на синдикатите, на браншови организации, неправителствени организации, хора на изкуството, представители на научните среди, на медиите.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР