На 1 февруари 2022 г. Китай и други азиатски страни

...
На 1 февруари 2022 г. Китай и други азиатски страни
Коментари Харесай

Настъпи годината на Черния воден тигър

На 1 февруари 2022 година Китай и други азиатски страни честват Нова година по китайския календар, която тази година ще премине под знака на Черния воден тигър, заяви ТАСС.

 Снимка: AP/БТА

Китайската Нова година или лунна Нова година се отбелязва на първия ден от първия месец от китайския лунно-слънчев календар - антична китайска система за премерване на времето, датираща от времето на династията Хан (206 година прочие н. е. - 220 година сл. Хр.). В григорианския календар това подхожда на един от дните сред 21 януари и 21 февруари.

 Снимка: AP/БТА

Китайският календар се основава на 12-годишен зодиакален цикъл (плъх, бик, тигър, заек, змей, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе), както и на древнокитайската натурфилософска концепция за съжителството на петте детайла и цветовете, свързани с тях: дърво (синьо-зелено), огън (червено), земя (жълто), метал (бяло), вода (черно).

Всяка година символичното животно се свързва с избран детайл (цвят). Един детайл (цвят) работи в продължение на две години - през първата година има дейна сила (Ян), а през втората - пасивна сила (Ин).

 Снимка: AP/БТА

Първоначално Новата година са чествали най-вече земеделците. На този ден те са отбелязвали края на сезона на полската работа, изказвали са благодарността си за получените блага и са си пожелавали шанс и благополучие през идната година.

Според антична китайска легенда при започване на всяка нова година чудовището Ниен се е появявало и е всявало смут измежду хората. Един влъхва ги посъветвал да го изплашат с червени хартиени фенери и мощно пърпорене с ръце, от което по-късно се развива традицията да се изстрелват фойерверки и конфети.

 Снимка: AP/БТА

Първоначално празникът е именуван Нова година, а след това Чундзие или Пролетен фестивал. След Синхайската гражданска война (1911-1912 г.), когато в страната се открива република, Китай минава към григорианския календар, само че жителите му обичайно не престават да честват Нова година по китайския календар.

Чундзие е главният фамилен празник за китайците. Почти всеки гражданин на страната се стреми да посети роднините си по време на новогодишните празници - за доста от работещите целогодишно в огромните градове това е единствената опция да прекарат време вкъщи. Това е по този начин наречената " пролетна миграция ".

 Снимка: AP/БТА

Неизменен признак е празничната маса с огромен брой ястия. Като главно ястие е признато да се сервира риба, чието китайско наименование е съзвучно с йероглифа за обилие, както и варени оризови топки, новогодишни пирожки, пролетни рулца и пелмени, символизиращи благосъстоянието и материално благоденствие.

В Северен Китай фамилиите постоянно се събират в навечерието на Нова година на кръгла маса - знак на единство), с цел да подготвят пелмени, които символизират дългоденствие. В южната част на страната новогодишните празненства постоянно са придружени от обилие от мандарини, които значат " благополучие и сбъдване на стремежи ".

Празничната вечеря нормално стартира, когато се съберат всички членове на фамилията. Ако някой не е съумял да пристигна, за него се оставят принадлежности на масата. След празничната вечеря е всекидневно хората да вървят на посетители и да си пожелават едни на други естетика и благоденствие през новата година, както и да " следват фантазиите си ".

 Снимка: AP/БТА

Китайците обръщат особено внимание на молитвите и почитането на боговете. В навечерието на Нова година се счита, че е значимо да се посрещнат боговете, които слизат от небето. Домовете се украсяват с червени фенери, както и с калиграфски надписи върху алена хартия с новогодишни пожелания. Китайският писмен знак за " благополучие " нормално се слага на рамката на вратата.

Подаръците също са значими за празника съгласно китайската традиция. Първо те се сервират на възрастните хора, а по-късно на децата.

Вижте всички фотоси ТУК>>>

Младите постоянно получават за шанс червени пликчета с пари. В по-съвременния вид на традицията членове на фамилии и другари си разменят виртуални червени пликчета.

Неизменни за празника са фолкорните празнувания, съпроводени от обичайни представления като танц на лъва и танц на дракона. Новогодишните празненства завършват след Фестивала на фенерите на петнадесетия ден от първия месец на лунния календар.

 Снимка: AP/БТА

Тази година, както и предходната, държавното управление насочат апел да се заобикалят пътуванията, да понижат броя на срещите и да се заобикалят места с доста хора поради коронавирусната пандемия.

Китайската Нова година се чества и на други места по света - Малайзия, Сингапур, Бруней, Тайланд, Филипините и Република Мавриций. През последните десетилетия празникът се празнува и в западни страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР