На 1.01.2022 г. влезе в сила нов закон – Законът

...
На 1.01.2022 г. влезе в сила нов закон – Законът
Коментари Харесай

Нови моменти в Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки

На 1.01.2022 година влезе в действие нов закон – Законът за даване на цифрово наличие и цифрови услуги и за продажба на артикули. Какви са новите моменти, какво ще се промени за потребителите? 

Темата разяснява в " Законът и Темида "   проф. Таня Йосифова , специалист по гражданско и комерсиално право и съветник на предаването.

 " Новият закон извършва обвързване на Република България да вкара във вътрешното си законодателство две Директиви на Европейски Съюз в посочената област и се ползва за контракти, които са подписани след 1.01.2022 година както онлайн, по този начин и офлайн, т.е. във физически магазини.

Законът показва, че става дума за възмездни контракти, като цената може да е уговорена в пари или в даване на персонални данни. Законът е в региона на потребителското право (отношенията бизнес-към-потребител) и уголемява още повече обсега на потребителската отбрана. Някои разпореждания от Закон за защита на потребителя по отношение на рекламацията, законовата и комерсиалната гаранция бяха преместени в новия закон.

Ще обърна внимание на няколко момента, които са нови. За първи път е уредена продажбата на цифрово (цифрово) наличие и цифровите услуги – да вземем за пример продажба на електронни книги, абонамент за достъп до правно-информационни системи или електронни списания, онлайн игри, карти за навигация, услуги, предлагани от онлайн платформи като обществени мрежи фейсбук, инстаграм, само че също по този начин в обсега на закона попадат и стоките като движими движимости, в това число и артикули, които съдържат цифрови детайли и свързаната с тях отговорност на търговците за противоречие – следим от ден на ден такива артикули (телевизори, коли, даже бяла техника).

В контракта с търговеца се позволява да се уговаря по-високо равнище на отбрана спрямо уреденото в закона, само че не и противоположното – не се позволява лишаването на потребителите от законовата отбрана, даже и благодарение на препращане към непознато използвано право. Ако в контракта с потребителя се съдържат клаузи, които изключват или лимитират права на потребителя по закон, те ще бъдат оскъдни.

Потребителят може да се довери и на качества на стоката или услугата, които са показани в реклама или в обществени изказвания, направени от самия търговец или от други лица, на предишен стадий от веригата, в това число от производителя. След като се е доверил на тези изказвания потребителят може да чака стоката или услугата да има качествата, които са били разказани и в случай че не ги има, да търси отговорност от продавача. Търговецът, от своя страна, може да се освободи от отговорност, в случай че потвърди, че не е знаел и не е могъл да узнае за тези изказвания или те са били поправени.

Търговецът-продавач, може от своя страна, да осъществя отговорност както във връзка с лицата, с които се намира в директна договорна връзка, по този начин и с тези в косвена връзка, в това число разработчика на стратегия. "

Може ли да разясните какви са уредените в закона правни средства за отбрана на потребителите при открити недостатъци или несъответствия на стоката, цифровото наличие или цифровите услуги?

" Тук е мястото да посоча какви са главните отговорности на търговците, които продават цифрово наличие и цифрови услуги или артикули, съдържащи такива детайли. Те би трябвало да дават отговор на няколко условия, с цел да е налице сходство с условията на закона. Първо, на самостоятелните условия на клиента, с които търговецът би трябвало да се съобрази. Второ – те би трябвало да дават отговор на обективните условия във връзка с стоката, цифрово наличие и цифрови услуги (да е годно за задачата, за която всекидневно се употребява, да има нормалните характерности и такъми, които потребителят може рационално да чака, да подхожда на пробната версия на продукта, да се актуализира според контракта и др.) Трето, защото имаме специфичност във връзка с предмета – значимо е да се подчертае, че цифрово наличие и цифрови услуги би трябвало да се интегрират с цифровата среда на потребителя, с цел да се обезпечи естественото им потребление.

Затова е целесъобразно търговецът в общите условия да уточни на какви условия би трябвало да дава отговор цифровата среда на потребителя, с цел да е съвместима с техническите условия на търговеца и да се интегрира продуктът и да не носи отговорност за противоречие.

Важно е също да се подчертае значимостта на напътствията, дадени от търговеца или производителя, по повод инсталирането и консолидираното на цифрово наличие и цифрови услуги в цифровата среда на потребителя. Ако има пропуски в напътствията за консолидиране и те се дължат на търговеца, той ще носи отговорност.

Търговецът би трябвало да даде най-новата версия на цифрово наличие и цифрови услуги сега на подписване на контракта, в случай че страните са уговорили друго.

Както загатнах, значимо с оглед спецификата на предмета, е условието на закона за навреме даване на актуализации на продукта, които да обезпечат неговата функционалност. Актуализациите дават опция да се употребява пълноценно продуктът и да се поддържа неговата функционалност. Например актуализации на антивирусна компютърна стратегия, актуализации на програмен продукт на мобилен телефон, таблет и така нататък Ако потребителят не ги конфигурира, а търговецът ги е дал навреме и е уведомил потребителя за съществуването им и за последствията при неналичието на инсталиране, той няма да носи отговорност.

Правните средства, с които потребителят разполага, по новия закон , са следните. Той може да предяви претенция пред търговеца и да желае поправянето на стоката или привеждането ѝ в сходство на цифрово наличие и цифрови услуги, да желае съразмерно понижаване на цената, или да скапе контракта като извънредно средство.

Пропорционалното понижаване на цената е използвано при договорите с дълготрайно или от време на време осъществяване, когато през избран интервал от време цифрово наличие и цифрови услуги са съответствали на контракта, а в останалата част от интервала не са съответствали.

Когато реши да скапе контракта, потребителят би трябвало да уведоми търговеца, който би трябвало да му възвърне без голословно закъснение всички заплатени суми.

Във всички случаи тежестта на доказване по отношение на съществуването на сходство на цифрово наличие и цифрови услуги се носи от търговеца и даже е уредена хипотеза, че в случай че несъответствието се прояви до 1 година след доставянето на цифрово наличие и цифрови услуги, то е съществувало все още на доставянето.

След като договорът е преустановен, търговецът може да блокира достъпа на потребителя до използването на услугата. Съдържанието, което е създадено от потребителя до този миг, би трябвало да му бъде предоставено на необятно употребен машинно четим формат (например фотоси или сторита във фейсбук), т.е. търговецът по предписание не може да го употребява, с някои изключения.

И във всички случаи при обработката на персонални данни на потребителя наложително би трябвало да се съблюдават наредбите на Общия Регламент за отбрана на персоналните данни. Също по този начин би трябвало да се съблюдават и правата на интелектуална благосъстоятелност при потреблението на цифрово наличие и цифрови услуги, тъй като може да бъдат предявени искове от наранени лица. "



Каква е разликата сред рекламацията, комерсиалната гаранция и законната гаранция?

" Рекламацията е право на потребителя да изиска непринудено и гратис даване на цифрово наличие и цифрови услуги или премахване на несъответствието от търговеца – да вземем за пример посредством ремонт или подмяна на стоката. Когато консуматор направи претенция, търговецът наложително би трябвало да я заведе в Регистър за рекламациите. Това не значи, че във всички случаи ще я удовлетвори – да вземем за пример, в случай че от него се изискват непропорционално огромни разноски, не е целесъобразно удовлетворяването на рекламацията.

Гаранцията, от своя страна, включва законово обвързване за търговеца, че стоката ще резервира своите качества и ще дава отговор на условията за сходство и в случай че тя не дава отговор на тях, търговецът ще понесе всички неподходящи последствия, в това число опцията потребителят да скапе контракта.

Особено значими са периодите на законната гаранция. Те зависят от предмета на контракта и неговата дълготрайност.

Ако се дават единствено цифрово наличие и цифрови услуги непрестанно за избран интервал (например при абонаментна услуга) – търговецът би трябвало да обезпечи сходството им в границите на този интервал, а в случай че цифрово наличие и цифрови услуги се дават еднократно – търговецът дава отговор за всяко противоречие, което се прояви до 2 години след даването.

Срокът на законната гаранция във връзка с стоките е 2 години.

Същият период важи и за договорите за продажба на артикули, които съдържат цифрово наличие и цифрови услуги – и при тях срокът е 2 години от доставката на стоката. А в случай че цифрово наличие и цифрови услуги се дават непрестанно за период по-дълъг от 2 години, ще важи по-дългият период.

Търговецът или производителят може да даде гаранция при по-благоприятни условия – да вземем за пример за период по-дълъг от 2 години – това е така наречен " комерсиална гаранция ". Ако обаче в рекламата на стоката се дават по-благоприятни условия, тогава ще се ползват изискванията на рекламата. "

По отношение на търговците, които оферират цифрово наличие и цифрови услуги на потребителите, какви дейности следва да подхващат те, с цел да са в сходство с условията на новия закон?

" На първо място, търговците би трябвало да прегледат и да приведат в сходство своите общи условия, тъй че те да са в интерес на потребителя. Общите условия, направени от търговците, би трябвало да са написани на български език, на явен и наличен език, да не вкарват в подвеждане потребителя. Трябва да са ясно посочени правата, отговорностите и отговорностите на страните.

Търговците би трябвало да бъдат изключително деликатни към наличието на обществените изказвания и рекламите, които вършат по повод характерностите на продуктите и да наблюдават обществени изказвания на други лица, направени от тяхно име.

На последващо място, търговците би трябвало да извърнат внимание и на напътствията за инсталиране на продуктите и стоките, тъй като в случай че в тях има непълноти или неточности, те ще носят отговорност.

Да се обърне внимание на потребителя какви ще са последствията, в случай че не актуализира продукта.

Тепърва ще е забавна правосъдната процедура по използване на този нов закон. "
Снимки – Pixabay, персонален списък на проф. Таня Йосифова и БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР