На 07.07.2021 г. почина инж. Коста Костадинов, дългогодишен технически директор

...
На 07.07.2021 г. почина инж. Коста Костадинов, дългогодишен технически директор
Коментари Харесай

Варненският драматичен театър скърби

На 07.07.2021 година умря инж. Коста Костадинов, дълготраен механически шеф на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ и пръв механически шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Опелото се състои през днешния ден - 09.07.2021 година от 10.00 часа в Параклиса на Централните гробища във Варна, оповестиха от пресслужбата на културната институция.

Роден в Балчик, приключил ВМЕИ със компетентност Технология на машиностроенето и металите, инж. Коста Костадинов работи в Института по химическо машиностроене във Варна и на други места, само че същинското си предопределение намира в театъра. Той е заместник-директор по производствено-техническата активност в държавна такса " Стоян Бъчваров " (2000-2010) и в Театрално-музикален продуцентски център Варна (2010-2016).

Ерудицията, високият професионализъм и прецизността при осъществяване на механически комплицирани постановки бяха присъщи черти за инж. Коста Костадинов. Той изведе Варненския трагичен спектакъл в интервала 2001-2016 година на най-високото национално равнище, за което свидетелстват многочислените награди за майсторско техническо реализиране, присъдени на театъра от Съюза на артистите в България.

Инж. Коста Костадинов има изключителни заслуги за техническата реализация на " Двубой “ от Иван Вазов, реж. Костадин Бандутов, " Учителят или Сянка върху дъската “ от Жан-Пиер Дюпан, реж. Станчо Станчев, " Мяра за мяра " от Шекспир, реж. Красимир Спасов, " Хамлет " от Шекспир, реж. Вили Цанков, " Рондо " от Артур Шницлер, реж. Пламен Марков, както и за постановките на Явор Гърдев: " Бастард “ по текстове на Шекспир, Дюренмат, Адсон де Мутие-ан-Дер, " Марат/Сад “ от Петер Вайс, " Крум “ от Ханох Левин “, " Пухеният “ от Мартин Макдона и " Калигула “ от Албер Камю. В първата българска режисура на " Фауст “ от Гьоте, реж. Лилия Абаджиева, инж. Коста Костадинов за пръв път употребява лазерна техника в театрално зрелище.

Ще го запомним както с неоспоримия му принос за развиването на нашия спектакъл, по този начин и с организационния му гений. Той всяваше почит с умеенето си освен да открива решения на най-трудните проблеми, само че и да намира съидейници за реализирането им в театъра и отвън него. За инж. Коста Костадинов театърът беше творчество във всичко – от дребния механически подробност до разтърсващия актьорски монолог.

Това беше стилът на работа и живот на инж. Коста Костадинов.

С него той остава в паметта на театъра! И в нашата памет!

Почивай в мир, Коста!

От екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна

държавна такса " Стоян Бъчваров & Държавна опера Варна


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР