На 07.06.2023 г. с придружително писмо от прокурор в Софийската

...
На 07.06.2023 г. с придружително писмо от прокурор в Софийската
Коментари Харесай

СЛЕД ОТСТРАНЯВАНЕТО: Първи сигнали за престъпления са постъпили във ВКС срещу Гешев

На 07.06.2023 година с придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) са изпратени материали по прокурорска кореспонденция по разказа на СГП предвид на наредбата на член 411а, алинея 1 и алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс (нов, Дъждовни води, бр. 48/2023 година, в действие от 06.06.2023 г.) – „ за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по подготвеност “. Прокурорската кореспонденция е формирана, откакто с писмо на прокурор при ВКП по подготвеност на СГП е изпратена докладна бележка до заместител на основния прокурор от Веселин И. – шеф на Дирекция „ Публична връзка “ при Администрацията на основния прокурор, че са открити изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на заместника на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав С.

На 08.06.2023 година с придружително писмо от прокурор в СГП до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд са изпратени материали по прокурорска кореспонденция по разказа на СГП, съдържаща адресирани и постъпили в СГП тъжба и молба от Здравко С. против основния прокурор, предвид на наредбата на член 411а, алинея 1 и алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс.

На 08.06.2023 година до ръководителя на Върховен касационен съд е постъпил сигнал от Радослав П. за деяние и безучастие на основния прокурор, поради признатата процедура за следствие на основния прокурор.

С разпореждане от 09.06.2023 година за изпращане на дело по подготвеност на Върховен касационен съд, издадено от прокурор при Софийската районна прокуратура (СРП), са изпратени наличните все още материали от досъдебно произвеждане по разказа на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “, прокурорска кореспонденция по разказа на СРП. В документа е посочено, че в хода на следствието е предявено разпореждане за привличането в качеството на обвинен на Петьо П., както и привличане в качеството на обвинен на Кристиян Х. Прокурорът при СРП намира, че са налице предпоставките, визирани в член 411а от Наказателно-процесуален кодекс, „ а точно съществуване на данни и легален мотив за започване на следствие за осъществено закононарушение от заместител на основния прокурор и свързани с неговата активност лица, вероятно в изискванията на съучастничество “.

На 09.06.2023 година до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд с придружително писмо от прокурор във Върховната касационна прокуратура е изпратен по подготвеност постъпил в Националната следствена работа сигнал от Фаик Х., „ с оглед съдържащите се в него изказвания за осъществено от основния прокурор на Република България закононарушение от общ темперамент “.

Съгласно § 40 от обнародвания в бр. 48/02.06.2023 година на „ Държавен вестник “ Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс в 14-дневен период от влизането в действие на закона Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд утвърждава лист (по член 112, алинея 6 от Закона за правосъдната власт) от настоящи съдии на служба арбитър във Върховен касационен съд от Наказателната гилдия или с сан на арбитър във Върховен касационен съд от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години преди включването им в листата са работили като съдии по наказателни каузи, всред които, при нужда, на инцидентен принцип се разпределя преписката в случаите по член 411а и сл. от Наказателно-процесуален кодекс (наличие на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместник). Съдиите се включват в листата след изразено от тях документално единодушие.

От Върховния касационен съд са подхванати нужните ограничения за осъществяване в регламентирания период на плануваните със Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс нови отговорности (събиране на данни, въз основата на които да бъде утвърден лист със съдии по член 112, алинея 6 от ЗСВ). Направена е и поръчка за основаване на модул за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент в сходство с условията на член 360б от Закон за съдебната власт. До приключването на планувания в закона период не могат да бъдат предприемани дейности по постъпилите материали.

В уеб страницата на Върховния касационен съд ще бъде основана секция „ Уведомления за следствие на основния прокурор или негов заместител “, в която ежемесечно ще бъде оповестен настоящ лист на получените от ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд материали по реда на член 411а и сл. от НПК/Глава тридесет и първа от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР