Н ай-големият айсберг на света се е откъснал от Антарктика.

...
Н ай-големият айсберг на света се е откъснал от Антарктика.
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света се откъсна от Антарктика

Н ай-големият айсберг на света се е откъснал от Антарктика. Европейската галактическа организация (ЕКА) заяви, че великански айсберг се отдели от западната страна на антарктическия мразовит шелф Роне в морето Уедъл.

"Площта на айсберга A-76 е към 4 320 кв. км, което го прави най-големия в света. Той е дълъг към 170 км и необятен 25 км - малко по-голям е от испанския остров Майорка ", написа на уеб страницата на ЕКА.

Айсбергът е видян от Британския антарктически институт на нови изображения от европейския сателит за наблюдаване на Земята "Сентинел-1 ".

The world's largest iceberg has just broken off an Antarctic ice shelf
— New Scientist (@newscientist)
"Това не е област, която претърпява обилни промени заради световното стопляне. Основното умозаключение е, че става въпрос за натурален цикъл ", споделя Алекс Бризбърн, специалист от Британската задача за изследване на Антарктика, представен от

Според ЕКА предходният връх е принадлежал на айсберг A-23A с повърхност от 3 880 кв. км, откъснал се също в морето Уедъл. За съпоставяне айсбергът A-74, който се отдели от Антарктика през февруари, беше с повърхност 1270 кв. км.

Отделянето на айсберга е доказано и от американския Национален център по ледовете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР