Н а 16 април отбелязваме Деня на българската Конституция. Професионален

...
Н а 16 април отбелязваме Деня на българската Конституция. Професионален
Коментари Харесай

Днес е ден на Конституцията, професионален празник имат юристите

Н а 16 април означаваме Деня на българската Конституция. Професионален празник имат юристите.

Съществуването на демократична и правова страна е немислимо без хора, подготвени да отстояват правилата на правото, да претворяват в рационални и ясни правила конституционните начала и да основават условия за свободното развиване на индивида и поданството общество, декларира президентът Румен Радев в одобрение до юридическата общественост в България.

Държавният глава напомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предшественици, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, професионален празник отбелязва общността на юристите и правосъдните чиновници, призвани всекидневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същина на актуалната страна.

Президентът показва убеденост, че страстите, оптимизмът и вярата на участниците в Учредителното заседание преди 142 години са живи и през днешния ден, тъй като посредством духа на Конституцията е пренесен техният завет - да бъде отстоявана българската еднаквост и националният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните генерации.

Президентът Радев поздравява българските адвокати и правосъдни чиновници с професионалния им празник и акцентира, че използването на правото като стройна система от правила има значение, което надалеч надвишава уредбата на публичните връзки. По думите на президента, измеренията на правото да утвърждава етични правила и да образува правосъзнание за генерации напред изискват професионализъм, разсъдък, храброст и отговорност, които качества всеки правист следва да демонстрира до край. "Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правораздаване се гради с неизменност всеки ден ", се обръща Румен Радев към юридическата общественост у нас.

На 16 април 1879 година първото Велико Народно заседание приема Търновската конституция.

Тя фиксира компетенциите и взаимоотношенията сред висшите държавни органи – монарх, парламент, държавно управление, и дефинира главните права, свободи и отговорности на българските жители.

През годините България има няколко съществени закона.

След анулацията на монархията през 1946 година стартира работата по план за нова конституция. На 4 декември идната година е призната така наречен Димитровска конституция, която остава в действие 25 години.

На 18 май 1971 година е призната втората социалистическа конституция, постоянно назовавана по името на тогавашния партиен и държавен водач – Живковска. В нейния член 1 е записано, че управителна роля в страната и обществото има Българската комунистическа партия. След краха на режима през есента на 1989 година, този текст е анулиран – на 15 януари 1990 година

Повече от година по-късно – на 12 юли 1991 година, Великото Народно заседание приема настоящата конституция на Република България.

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
8 коментара Мъж е в цветарския магазин, с цел да избере цветя за рождения ден на жена си. Все нещо не му харесва, гледа цените, върти се, пита,… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКакво сподели депутатът от ГЕРБ за разформироването на НОЩПървите случаи на мозъчни тромбози се демонстрираха след имунизиране с препарата на AstraZeneca, а в този момент сходни случаи има и с имунизацията на Johnson&Johnson. Дали повода не се крие в самите векторни ваксини?Все още не е ясно дали животното е безстопанствено или има собственикПроверете своят знак в галерията ниВижте на какво са се натъкнали немски археолозиПреди години едноименното парче на „ Ъпсурт ” се трансформира в решителен шлагер у нас. Citroen сплотява седан, комби и кросоувър в едно с вярата, че ще може да се върне към времената на остарялата си популярност.Атмосферното налягане е по-високо от междинното за месеца и ще остане съвсем без основна промянаПроизводителите утежняват прогнозите си за следващ пътПри експлоадирането на пламъците, едно от кучетата ѝ скача от 11-тия етаж, с цел да се избави.Какво оповестиха от Министерство на здравеопазванетоМайката и братът на Кристиан Николов се явиха пред съдаТова ще стане последователно, взеха решение на изключително съвещание от Министерския съветГригор Димитров взе единствено 2 гейма против Рафаел НадалСАЩ разгласи нови финансови наказания против Русия и експулсиране на 10 съветски дипломати, Москва даде обещание контрасанкции и извика американския посланикЗмията била отровнаТурският президент заприказва за Анкарска конвенцияОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР