Мярката ще влезе в сила за държавната поръчка още тази

...
Мярката ще влезе в сила за държавната поръчка още тази
Коментари Харесай

Отлична новина за висшистите! Премахват таксите за студенти и докторанти

Мярката ще влезе в действие за държавната поръчка още тази академична година

Правителството предлага да революционна мярка - да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти, признати по държавна поръчка в държавните висши учебни заведения. За задачата ще бъдат инициирани промени в закона за висшето обучение, които ще бъдат качени за публично разискване през днешния ден, оповестяват от Министерския съвет.

В момента без такси се образоват студентите в 8 професионални посоки и 18 защитени специалности. Направленията са педагогика на образованието по разнообразни предмети, математика, физически науки, химически науки, химични технологии, вяра, енергетика и материали и материалознание. Сред специалностите, в които студенти са освободени от такси, пък са арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка лингвистика, унгарска лингвистика, румънска лингвистика, хебраистика, хидростроителство, нуклеарна техника, нуклеарна енергетика, корабостроене и морска техника и др. 

От МС посочват, че образованието постоянно е било народен приоритет, а отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше обучение на всички български жители, без значение от техния обществен статус и финансови благоприятни условия, ще подкрепи и борбата с демографската рецесия. В момента има забележителна разлика (поне 7 пъти - бел. ред.) сред таксите за обособени специалности и в другите висши учебни заведения, което попречва равномерното систематизиране на студентите на териториален принцип и е причина за дефицита на експерти по някои специалности за сметка на остатъка в други, споделят от Министерски съвет. Редица европейски страни оферират опция за гратис висше обучение, с което притеглят част от българските гимназисти. Премахване на таксите за образование в държавните висши учебни заведения би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина, или в България. С отпадането напълно на таксите за докторанти повече младежи биха избрали да се развиват в областта на науката и да градят академична кариера, стимулират се от кабинета. 

Мярката ще влезе в действие още през тази академична година.  В преходните и заключителните разпореждания в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде на половина от към този момент одобрения размер за 2023/2024 година (т.е. за студентите в държавна поръчка образованието става гратис от втория учебен срок - бел. ред.). За задачата в едномесечен период от влизането в действие на измененията в закона за висшето обучение от Министерски съвет ще бъдат отпуснати спомагателни средства по бюджетите на държавните университети и научните организации, които имат право да обучават в степен „ лекар “, за компенсирането им за понижените доходи от такси. В двумесечен период от обнародването на измененията висшите учебни заведения и научни организации би трябвало да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от към този момент одобрения размер за 2023/2024 г. 

С измененията средствата, които държавните университети до момента получаваха като такса от един студент в държавна поръчка, ще бъдат включени в границите на средствата за прехрана, които страната и до момента заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, с цел да компенсират отпадането таксите. 

Предложените промени плануват още Академичните препоръки на държавните висши учебни заведения да продължат да дефинират размерите на таксите за кандидатстване, само че към този момент няма да се постанова да бъдат одобрявани с решение на Министерски съвет. Таксите за платено образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и таксите в частните висши учебни заведения остават.

Очаквайте детайлности от конференцията за измененията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР