Мярката, приета от Джъстин Трюдо, е заради жилищната криза, пред

...
Мярката, приета от Джъстин Трюдо, е заради жилищната криза, пред
Коментари Харесай

Канада забрани на чужденци да купуват жилища

Мярката, призната от Джъстин Трюдо, е поради жилищната рецесия, пред която са изправени локалните поданици

От 1 януари влезе в действие възбрана за закупуване на жилищни парцели от чужденци в Канада, която цели да даде повече жилища на локалните поданици, изправени пред жилищна рецесия, заяви БГНЕС.

Няколко изключения в закона разрешават на лица като бежанци и непрекъснато пребиваващи, които не са жители, да купуват жилища. В края на декември Отава също по този начин посочи, че възбраната ще се ползва единствено за градскижилища, само че не и за парцели за отдих, като да вземем за пример летни вили.

Временната двугодишна мярка беше препоръчана от министър-председателя Джъстин Трюдо по време на предизборната акция през 2021 година, когато внезапно покачващите се цени сложиха собствеността върху жилище отвън опциите на доста канадци.

" Канадските жилища притеглят спекуланти, богати корпорации и задгранични вложители ", съобщи тогава неговата Либерална партия в предизборния си проект.

" Това води до действителен проблем с незадоволително употребявани и свободни жилища, необуздани спекулации и неимоверно растящи цени. Жилищата са за хората, а не за вложителите ", съобщи Трюдо.

След успеха си на изборите през 2021 година либералите тихомълком внесоха Закона за възбрана на закупуването на жилищни парцели от лица, които не са канадци. Големи пазари като Ванкувър и Торонто също вкараха налози върху нежилищните парцели и празните жилища. Въпреки неотдавнашния подем, пазарът на недвижими парцели в страната охладня за продавачите, защото лихвите по ипотечните заеми последваха нападателната парична политика на Банката на Канада в опит да ограничи инфлацията.

По данни на Канадската асоциация за недвижими парцели междинните цени на жилищата са спаднали от пика от над 800 000 канадски $ (590 000 щатски долара) при започване на 2022 година до малко над 630 000 канадски $ (465 000 щатски долара) през предишния месец. Много специалисти обявиха, че възбраната за задгранични купувачи - които съгласно националната статистическа организация съставляват по-малко от пет % от собствеността на жилища в Канада - няма да има стремежи резултат да направи жилищата по-достъпни.

Те по-скоро показват нуждата от повече жилищно строителство, с цел да се задоволи търсенето.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР