МВР започва самостоятелна проверка от предоставените им документи за АМ

...
МВР започва самостоятелна проверка от предоставените им документи за АМ
Коментари Харесай

И МВР търси неизвестния строител на АМ Хемус


Министерство на вътрешните работи стартира независима инспекция от предоставените им документи за Автомагистрала "Хемус " от служебният районен министър Виолета Комитова. Проверката продължава и тя ще бъде приключена в най-бърз и къс период.

Това се закани служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг, отдаден на инспекцията, която се прави в "Автомагистрали " и АПИ. Стана ясно, че тези инспекции са съсредоточени към Автомагистрала "Хемус.

Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да открие незнайния строител на лотовете 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Защо не се легитимира кой строи тази автомагистрала? Не може ли да знаем кой я построява и кой я е построил, с цел да знаем да търсим отговорност от този човек или причинител, настоя служебният министър.

Според него никой не знае кой работи на Автомагистрала "Хемус " и никой не споделя кой строи там - това е за първи път в историята на България. По думите му тези, които строят без строителни бумаги изпращат тежки машини в центъра на София.

"Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителството на "Хемус ", хем по този начин и ще си плащаме за нейния ремонт по-късно ", предизвести Рашков.

Нито един български жител не може да стартира да поставя две тухли без позволение за градеж, а кой е разрешил без позволение за градеж да строи автомагистрала? Кой се слага над законите в България, запита Рашков, като даде образец с инхаус поръчките, визирайки експремиера Бойко Борисов.

Рашков недоумява, че ГЕРБ желаят още веднъж да завоюват изборите, с цел да възобновят строителството, с цел да продължи кражбата. Според него има една пирамида, която строи автомагистралата на зелено. Данните, с които разполагаме от хода на инспекциите, сочат че са формирани десетки документи с погрешно наличие. За всеки един от тези документи Министерство на вътрешните работи ще търси отговорност.

Има едно произвеждане, проформа формирано в прокуратурата и Националната следствена работа, за което Рашков подозира, че няма да приключи. Подобни инспекции и сходни следствия ще обиден ползите. Нашата прокуратура няма афинитет към следствие на някогашните ръководещи и някогашният министър-председател, безапелационен бе Рашков.

Всички материали от следствието ще бъдат предадени на прокуратурата, ще бъде оповестена информацията пред обществото и Рашков ще чака държавното обвиняване да извърши това, което изисква законът. Той желае да разбере дали прокуратурата ще предприеме законодателни дейности по отношение на хора от бившето постоянно държавно управление.

Служебният министър Виолета Комитова попита каква договорка на живота се прави за Автомагистрала "Хемус ".

Тя напомни данни: 1 милиарда лева са дадени на строителни компании през 2020 година за строителството на автомагистралата и то за лотове без позволение за градеж - 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Това са пари поставени на голям риск и не е имало никаква неотложност за даването им тази година, разяснява Комитова.

За последната част от автомагистралата Министерство на регионалното развитие се върнали в изходна позиция, в този момент се чертае ново трасе и в този момент стартира ново геоложко изследване.

Виолета Комитова повтори казваното и преди, че не е серпантина строителството на "Хемус " и не приема такива обвинявания. "Автомагистрали " ще прави ремонт на ремонтите, дупките и деформациите - това е положението по този градеж. Опитваме се да го канализираме, да става по разпоредбите и да си извадим поуките от това, което се е случвало до момента за да не се вършат повече такива неточности, сподели още Комитова

Заместник-директорът на ГНДП Атанас Илков удостовери за получен в ГДНП сигнал, който касае Автомагистрала "Хемус ", като в него се съдържали данни за осъществени голям брой престъпления в построяването на автомагистралата. В инспекцията били открити нарушавания: във връзка цялостното създаване на "Хемус " от лот 1 до 9 са подписани два инхаус контракта, с които АПИ разпорежда израждането на автомагистралата от посочените лотовете.

Проверката откри, че от лот 4 до лот 9 няма издадено позволение за градеж, не са почнали отчуждителни процедури по цялото трасе, като не са и завършили. Преведени са предплатено едни големи суми: за лот 4 са преведени 77 млн. лева предплатено, за лот 5 - 91 млн. лева, за лот 6 са преведени 101 млн. лева За лотовете 7, 8 и 9 няма никакви строителни действия, само че има преведени суми в размер на 92 млн. лева

Разпитани са над 150 души, притежатели на земите. Проверката на ГДНП продължава за изясняване на детайлни детайлности, които ще бъдат показани идната седмица.

Директорът на Национална агенция за приходите Румен Спецов съобщи, че по време на вчерашната инспекция инспекторите от Национална агенция за приходите са оказали подпомагане в разбор на договорите на "Автомагистрали " с съответните реализатори, обзор на счетоводството на "Автомагистрали " и техните реализатори и придвижването на парите от "Автомагистрали " към съответните реализатори. Спецов сподели, че не може да каже повече за инспекцията. Целта пред Национална агенция за приходите е била да откри дали всички финансови интервенции не източват фиска. Аналитичните действия не престават все още, като ще продължат в идващите седмици и месеци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР