МВР започва поставянето на КПП-та на ромските махали в София

...
МВР започва поставянето на КПП-та на ромските махали в София
Коментари Харесай

МВР започва поставянето на КПП-та на ромските махали в София

МВР стартира слагането на КПП-та на ромските махали в София още от тази заран. Във Факултета ще бъдат сложени два такива пункта, заяви Нова тв. Според предварителната информация кварталите няма да бъдат поставяни под карантина, придвижването ще е свободно, само че ще става през избрани места.

Всичко това идва след среднощните операции на МВР в ромските махали в София. При тях полицейски екипи и коли влязоха по улиците на кварталите. Служител на Министерство на вътрешните работи обясняваше по високоговорител на хората да не се събират на едно място по повече от двама и да съблюдават заповедта на здравния министър. „ Не се събирайте на групи и стойте на разстояние 2 метра един различен! Не застрашавайте живота на вас и вашите близки! ”, призоваваха служителите на реда.

Очаква се чиновници на Министерство на вътрешните работи да ревизират хората, които влизат и излизат дали са сложени под карантина и надлежно я нарушават.

Операциите на вътрешното министерство дойдоха само два часа, откакто Софийската районна прокуратура изиска от кметовете на региони в Столична община и началниците на районни ръководства при Столична дирекция на вътрешните работи да преценяват дали е необходимо въвеждане на надзорен режим чрез отделяне на пропускателни пунктове. Причината е " информация за струпване и придвижване на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали на София, обитаеми с лица от друга етническа принадлежност, очевидно демонстриращи нежеланието си за съблюдаване на въведените ограничавания ", написа в известието на държавното обвиняване.

Според прокуратурата КПП-тата ще ограничат скупчването и придвижването на групи от хора, както и ще улесни констатирането на нарушавания, свързани с нарушаването на карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от тъй наречените „ рискови страни “.

Държавното обвиняване също по този начин е указало  " при констатиране на случаи на скупчване на хора на едно място да се подхващат незабавни дейности за обезпечаване на нужната отдалеченост посред им, а при вероятно несъблюдение на дадените инструкции да бъде осъществявана преценка за издаване на писмени разпоредби и протоколи за предизвестие ". При обосновано предложение пък, че тези дейности съставляват закононарушение, би трябвало неотложно да се уведоми Софийската районна прокуратура.

Тя ще ревизира още какви дейности срещу разпространяването на Коронавирус – 19  са подхванати във връзка с лица, живущи в столичните квартали, за които е установено, че нарушават карантинния си интервал и/или не са съобщили за завръщането си от тъй наречените „ рискови страни “ и за контактни лица.

РОМСКИ МАХАЛИ ПОД БЛОКАДА

Извънредни ограничения ползват управляващите в ромския квартал " Кармен " в Казанлък, споделя bTV. За да не позволен болест с ковид, от общината са решили влизането и излизането в махалата да става единствено по една улица - " Чаталджа ". Всички други входове и изходи се затварят. " По този метод полицията ще може да извършва ограниченията по-строго ", аргументира се кметът на града Галина Стоянова.

В Нова Загора е въведен вечерен час за малолетни и пропускателен режим в ромския квартал " Шести " , оповестиха от локалната община. Това са част от спомагателните ограничения на спешния проект на Оперативния щаб. Водачите на таксиметровите компании би трябвало да са оборудвани с защитни маски, ръкавици и дезинфектанти. Контролът е предоставен на полицията.

В квартала с високоговорител на майчин език ще се оповестяват ограничаващите режими. На всички домоуправители се разпорежда да подхващат засилена стерилизация на общите елементи на постройките. 

Като част от ограниченията против разпространяване на коронавирус  община Сливен вкара в сряда пропускателен режим в квартал „ Надежда “ . Кметът Стефан Радев е изискал от Министерство на вътрешните работи непрекъснато наличие на полиция в квартал „ Надежда “ и селата Сотиря и Тополчане. Община Сливен е засилила осведомителната акция измежду ромската общественост за заплахата от болестта и ограниченията, които хората би трябвало да подхващат. Извършена е дезинфекция в гетото. Вече са обработени и ще продължат да се обработват контейнерите за битови боклуци. 

Община Сливен приканва през днешния ден всички поданици да дезинфектират общите елементи във входовете (асансьори, стълбища, парапети, дръжки, звънци). С цел ограничение на придвижването на възрастни хора от 19 март, четвъртък, краткотрайно се приключва продажбата на билети на цена от 20 стотинки за градския превоз, както и безплатните пътувания.

Към момента няма доказан случай на инфектиран с COVID-19 на територията на Община Сливен. Въпреки това кметът Стефан Радев приканва жителите да не излизат на открито, в случай че това не е неотложно.

Радикални ограничения ще предложи на спешните щабове в Пловдив и кметът на регион " Източен " Иван Стоянов, заяви " Трафик нюз ". В периметъра на региона се намира и квартал " Столипиново ". Целта на ограниченията ще бъде стягане на дисциплината в ромската махала.  Стоянов изясни, че макар срещите с локалните водачи на малцинствата и ограниченията, които се взимат до момента, нещата от ден на ден стават неконтролируеми.

„ След срещата имаше схващане и първият ден съблюдаваха разпорежданията, които са спуснати от Националния спешен щаб.  В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по през целия ден в квартала дружно със зам.-кмета на региона Ерол Садъков. Имаше първо голямо скупчване пред пощата за приемане на обществени помощи. Направихме организация – с номера и часове на всички чакащи. Така всеки знаеше кога да отиде да си получи помощите. Не даде резултат, още веднъж имаше скупчване ”, е обяснил Иван Стоянов. Той добавя, че непрекъснато патрули на Шесто районно управление (на МВР) и чиновници на регион „ Източен ” обикалят квартала, с цел да молят хората да не стоят струпани на едно място.

С мегафони ги разпръскваме – споделяме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те още веднъж се събират на големи тумби. Това се случва на улиците „ Елба ”, „ Крайна ”, „ Батак ” и съвсем на всички места – паркове, учебни заведения, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в доста дребен кръг – без рейсове и огромно скупчване ", изясни Стоянов. В момента има към 30 лица, които са под карантина в региона, откакто са се завърнали от чужбина. Той сподели, че вижда по какъв начин се бърка в кофите за отпадък, а вътре има употребявани маски, ръкавици и всевъзможни други неща, които са за персонална хигиена.

Не виждам различен вид, с изключение на да се приложи модела от Банско – с контролно-пропускателни пунктове. Като се пускат единствено чиновниците на „ Чистота ”, „ Паркове и градини ” и други, които демонстрират, че съблюдават хигиена и имат защитни ограничения. Почти всички просто не съблюдават напътствията, които се дават от Националния спешен щаб, Общинския и регионален. Всички хора и квартали са значими и равни, другаде виждаме по какъв начин хората съблюдават ред и дисциплинираност, само че просто в Столипиново не е по този начин.Оттук може да пламне целият град.  Предложенията ми ще ги изпратя до двата спешни щаба, които би трябвало да вземат решение дали да го вкарат ”, изясни кметът Иван Стоянов. Той добави, че даже и вечерен час в квартала би дал резултат.

От община Ямбол също оповестиха, че полицейското наличие се ускорява в жилищен комплекс " Райна Княгина " и прилежащите улици на квартала, които са обитаеми най-вече с ромско население. Тези ограничения били подхванати след подаването на сигнали за нарушавания на карантината. Жителите на ромския квартал ще бъдат осведомени с високоговорители. 

" Трябва да се вкарат незабавни ограничения във връзка с гетата.Там има сериозна група хора, които са се върнали от чужбина, само че не съблюдават карантината за отбрана от Ковид-19 ", заяви днес депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди пред телевизия " България он еър ".

КОНТРОЛ

По предписание на основния прокурор Иван Гешев Върховната административна прокуратура е изпратила питане до здравния и вътрешния министър, както и до началника на националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Държавното обвиняване желае да знае какви меки се подхващат в обособени махали, квартали и обитаеми места за съблюдаване на карантината, съобщи БГНЕС. Освен това прокуратурата обръща внимание и на информацията за голям брой завърнали се от рискови страни български жители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР