МВР: Установени са на територията на друга страна, не са

...
МВР: Установени са на територията на друга страна, не са
Коментари Харесай

С малка червена чанта и двете деца Елена изчезна от живота на Станислав

МВР: Установени са на територията на друга страна, не са в Турция! Бащата: Искам точна информация, а не догатки
Съпругът й: Не е ограничавана в това да пътува, постоянно е могла да отиде до Минск

Съдбата на 35-годишната Елена Станева, която изчезна в Истанбул, е обгърната в тайнственост. Въпросът, който хиляди си задават в обществените мрежи към този момент няколко дни, е какво тъкмо се е случило с нея.

Следите на дамата, 4-годишната ѝ щерка Сияна и 2-годишния ѝ наследник Кристиян се губят от 27 август, до момента в който са в Турция. Бащата Станислав Станев към момента не знае къде се намират. Преди дни неговият вик за помощ безусловно взриви  интернет.

“Ще прекатурна света, с цел да ги открия, тъй като ги обичам повече от всичко ”, споделя той, впускайки се в същинска сага, с цел да разбере каква е ориста на обичаните му хора.

Версиите за това къде може да е през днешния ден Елена и какво тъкмо се е случило, са разнопосочни. Сигурно е, че тя е напуснала хотела, в който са отседнали, към 22,30 ч на 27 август.

“Малкият плачеше и не можеше да заспи, тя ми сподели, че ще слязат до долу на чист въздух, до момента в който аз заспя и той се успокои - описа пред “24 часа - 168 истории ” Станислав. - Щяха да постоят за малко и да се качат. Хората избързаха да ме обвинят, че надали не е имало побой и тя е хукнала да бяга. Не бих протегнал ръка на никого от фамилията си. ”

Заедно със сигнала в обществените мрежи Станев опита да ангажира турските и българските управляващи в издирването. За свое удивление той среща отпор в хотела, когато оттова му споделят, че няма по какъв начин да му предоставят записи от камерите, тъй като те са спрели да работят 3 дни преди този момент.

“24 часа-168 истории ” изпрати питане до хотела дали са дали въпросните фрагменти на бащата, или на управляващите, само че отговорът бе следният: “Станислав Станев и фамилията му са наши чести посетители и другари. Случилата се отрицателна обстановка доста ни разстрои. Помогнахме на Станислав да приготви молба до полицията. Споделянето на записи от охранителни камери е неразрешено от закона. Не са споделени с никого. Властите не са ги поискали от нас, тъй като няма странни фрагменти (в отговора е използвана думата remarkable footage, чийто дословен превод е забележителни или очебийни фрагменти, само че в тази ситуация смисълът е явен - на тях няма нищо изключително - бел. ред.). Камерите не ви засягат. Елена напуща хотела с децата си през нощта и не се връща. Това е единствената информация, която имаме. ”

На 48-ия час турските управляващи уведомили Станев, че не са прегледали записите от камерите на заведенията и магазините в региона: “Как е допустимо? Има и други хотели по тази улица. Движението й би трябвало да е засечено. Пеша ли е тръгнала, в такси ли се е качила? Ако е такси, то има номер. Той може да се наблюдава и да се разпита водачът, или компанията, за която работи. ”

В обществените мрежи също породиха въпроси дали Елена в действителност не е избягала от Станислав. Бащата изрично отхвърля сходно нещо. Казва, че тя в никакъв случай не е била ограничавана да пътува, където пожелае по света. Единственото му изискване било да бъде деликатна, защото децата им са към момента дребни. Той добавя, че, в случай че е желала да бяга или да напусне фамилията си, е имала хиляди благоприятни условия да го направи на доста други места, а не до момента в който са в Турция. По неговите думи той работел и през по-голямата част от деня отсъствал, а тя била у дома с дребните.

Според него те били едно обикновено семейство, което е имало неразбирателства, само че постоянно стигали до консенсус. Запознали се в Беларус - родното й място, където той бил водач отдавна. Влюбили се мощно и заживели дружно в Минск. Там се родили и двете им деца - Сияна и Кристиян.

На фона на тази идилична фамилна картина е необичайно за какво Елена потегля от хотела единствено с дребна алена чанта, в която са документът й за идентичност и паспортите на малчуганите.

Къде може да са те?

От Министерство на вътрешните работи обясниха пред “24 часа-168 истории ”, че са в друга страна: " Елена и децата й са оповестени за интернационално търсене и се водят безследно изчезнали. Установени са на територията на друга страна, не са в Турция. Ангажирани сме със случая и го следим. Жената е жива и здрава. Дъщеря й и синът й също са с нея. ”

От ведомството допълват, че тя “има право да резервира местонахождението си в загадка все още ”, без да излиза наяве за какво.

Бащата твърди, че не е уведомяван в коя страна е брачната половинка му. Казва, че всичко, което излиза, без да бъде тествано, въздейства отрицателно на следствието и го саботира.

“Искам точна информация, а не догатки, тъй като става въпрос за най-важните хора в моя живот - споделя той пред медията ни. - Трябва всеки да си свърши работата съвестно, за да бъдат открити околните ми в действителност. Елена не афишира местонахождението си - с цялостно право е, в случай че не желае. Тя обаче се търси с жълта бюлетина на Интерпол. Щом е с такава, би трябвало да каже къде е, с кого отива и какъв брой време ще е на мястото, на което са я открили последно ".

Първият вероятен вид е дамата да е отпътувала за родната си Беларус. Дотам се стига с пряк полет от Турция, който трае 1 час и 30 минути. Пред близки Елена споделяла, че роднините ѝ липсват, но считала, че е по-добре децата да израснат в друга страна.

“Живеехме в Беларус повече от 15 години - споделя бащата. - Запознах се с Елена и останахме дружно в Минск, където по-късно се родиха щерка ни Сияна и синът ни Кристиян. Днес те имат двойно поданство - беларуско и българско, само че когато навършат 14 години, ще би трябвало да се дефинират като беларуси или българи. Така изисква законът. Въпросът е за какво си тръгнахме оттова. В дословния смисъл на думата се наложи да напуснем страната за по-малко от 4 часа поради сигурността на фамилията ми. Това е най-важното за мен. Свободата в Беларус е химера. Не желая да влизам в детайлности на този стадий, само че ще отбележа, че в тази държава всеки един човек се следи под лупа. Войната Русия - Украйна също се отрази доста. Беларус взе страна в спора. Руски бойци организират образования на тяхна територия. Има и бази на бойците на “Вагнер ”. Цялата тази картина правеше бъдещето на фамилията ми нестабилно. Решихме, че би трябвало да напуснем страната. ”

Станислав споделя още: “Това, че Елена искаше да пътува до Беларус, по никакъв метод не е навеждало на мисълта, че може да изчезне безследно с децата от мен, без да ме уведоми. Дори да е решила нещо сходно, трябваше да изиска моето единодушие за щерка ни и сина ни. Първо – в никакъв случай не е била ограничавана. Дори планирахме по какъв начин да отидем с колата покрай границата с Беларус, тя да се прибере до Минск с автомобила ни, а ние с дребните да останем и да я чакаме колкото е нужно в региона. И двамата се опасявахме, че в случай че влезе с Кристиян и Сияна, ще я задължат да остане в страната. Колата ни е с беларуска регистрация към момента. Не сме я сменили, тъй като имахме проекти тя да се върне до такава степен, с цел да си реши въпросите, които останаха. Имахме и доста багаж. ”

Кога семейство Станеви напуска Беларус?

Това се случва при започване на тази година, описват осведомени пред медията ни. 

В опит да се обясни случая, “24 часа - 168 истории ” изпрати питане и до външно министерство по отношение на информацията, че Елена е “установена на територията на друга страна, а не в Турция ”. Въпросите ни към тях бяха дали това е истина, за какво се пази в тайна местонахождението й и по какъв начин  е напуснала страната без декларация за децата от бащата.

" Отправените от Вас въпроси не са в компетенциите на Министерство на външните работи ", дадоха отговор от ведомството.

Станев споделя, че Елена в никакъв случай не е била възпирана от него да пътува до Минск. Когато е желала, постоянно е могла да вземе автомобила им и да отиде до такава степен.

Съобщението на Министерство на вътрешните работи на процедура изключва разновидността тя да е в Турция или в България. Елена не приказва нашия език и е живяла у нас единствено няколко месеца. За момента няма данни да е минала границата и да е тук. Не е изключено тримата въпреки всичко да са отпътували за друга страна, само че по този начин или другояче на границата е трябвало да покажат документите си за идентичност.

Ако в действителност са открити някъде, жълтите бюлетини, с които се търсят тя, Сияна и Кристиян, би трябвало да бъдат свалени от уеб страницата на Интерпол.

“Обичам я повече от всичко - споделя Станислав. - Тя и децата са моят живот. Най-важното нещо за мен. Влюбвам се в нея всеки ден, тъй като нашата обич е същинска. Създадохме две прелестни дечица. Възпитаваме ги добре. Дори да сме имали разногласия, всичко е било разрешавано с естествен звук. Надявам се отново да бъдем дружно. Децата ми са моята светлина в този живот. Без тях не мога да пребивавам. Искам отново да ги прегърна. ”

Цветелина Танкинска
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР