МВР слабо се възползва от новите си правомощия по закона

...
МВР слабо се възползва от новите си правомощия по закона
Коментари Харесай

МВР обяви само 13 проследявания заради карантината

Министерство на вътрешните работи едва се възползва от новите си пълномощия по закона за изключителното състояние да наблюдава жители , подлежащи на карантина или лекуване, посредством телефоните и интернет достъпа им .

За интервала от 13 март, когато беше оповестено изключителното състояние, до 7 април столичната и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи са приложили новите ограничения едвам 13 пъти . Това оповестява вътрешният министър Младен Маринов в отговор на парламентарно запитване по тематиката от депутата на Българска социалистическа партия Иван Иванов. Странното е, че Маринов показва 13 март като началната дата, в която се задействани новите ограничения, макар че в закона е категорично конкретизирано друго – те влизат в действие от обнародването им в Държавен вестник, което стана на 24 март.

Вероятното пояснение за какво ведомството рядко употребява опциите, които му даде законът, е за да се защищити от обвинявания в злоупотреби . Още при приемането на закона, върху ръководещите от ГЕРБ, които предложиха тази мярка, се посипаха нападки, че отварят необятно вратите на полицейския произвол, защото следенето се реализира без правосъдно позволение .

Това значи, че полицейските органи могат да изискват от мобилните оператори и интернет доставчиците трафични данни и друга информация, без никой да ги управлява. Още по-притеснителното е, че мярката влиза посредством изключителния закон в Закона за електронните известия – т.е., нейното деяние може да продължи и след анулацията на изключителното състояние .

От Министерство на вътрешните работи обаче се удовлетворени, че разполагат с такива пълномощия. В отговора си Младен Маринов показва, че ограниченията „ способстват за реализиране задачите на закона, защото дават опция за ефикасен надзор на насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване ” на заболели, заразоносители, контактни лица и други Както и на такива, които са отказали или не извършват наложителна изолираност и лекуване. Мерките помагали на силовото ведомство и при следствието на формирани производства за нарушаване на разпоредбите против разпространението на болести.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР