МВР разследва корупция по високите етажи на властта. Това каза

...
МВР разследва корупция по високите етажи на властта. Това каза
Коментари Харесай

Калин Стоянов: МВР разследва корупция по високите етажи на властта

Министерство на вътрешните работи проверява корупция по високите етажи на властта. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, като добави, че множеството от следствията са на оперативно равнище. Той уточни, че битката с корупцията е измежду целите на ведомството.

 

Министър Стоянов разяснява още и тематиката за незаконната миграция, като заяви, че от 01.01.2023 година до 30.06.2023 година има регистрирани опити на близо 80 000 лица да преминат българо-турската граница. Увеличението е с съвсем 62% в съпоставяне със същия интервал за 2022 година, добави той.

 

Във връзка с митингите на чиновници на Министерство на вътрешните работи за нарастване на заплатите вътрешният министър сподели, че ще направи всичко допустимо, в това число и търсене на поддръжка от парламентарните групи, за да се реализиран част от декларираните претенции.

 

По отношение на битката с пътния травматизъм министър Калин Стоянов уточни, че е сложил задача на шефовете на регионални дирекции да се покачат бързите досъдебни производства, формирани вследствие на открити водачи, ръководещи транспортно средство след приложимост на алкохол или наркотични субстанции. Според него това ще има превантивна роля по повод протичащото се сега по пътищата.

 

Следва цялостният текст на изявлението:

 

- Какво следва оттук насетне във връзка с настояванията на служителите на реда за по-високо заплащане и проведените от синдикатите митинги? 

 

- Категорично декларирам, че Министерство на вътрешните работи стои твърдо зад настояванията на чиновниците както във връзка с увеличение месечното заплащане, по този начин и за други обществени придобивки, които не са променяни повече от седем-осем години.

 

- Ще търсилите ли поддръжка от парламентарните групи при разглеждането на плана за Закон за държавния бюджет в Народното събрание, за увеличение на средствата за Министерство на вътрешните работи?

 

- Ще направя всичко допустимо, в това число и търсене на поддръжка, за да реализираме част от настояванията, които сме декларирали.

 

- Резултатът може да е отрицателен обаче, по какъв начин ще реагирате, в случай че няма спомагателни средства и всеки ден има народен митинг на чиновниците в Министерство на вътрешните работи?

 

- Надявам се да не се стигне до продължителни митинги и да реализираме резултат, от който и те ще бъдат удовлетворени. Ще създадем всичко допустимо, каквото зависи от нас, в това число диалози с финансовия министър.

 

- Повечето от средствата по бюджета на Министерство на вътрешните работи се употребяват за заплати, имате ли друга опция, да вземем за пример по стратегии, да се кандидатства за възстановяване на материалната база и възобновяване на оборудването?

 

- Има опция да се кандидатства по разнообразни стратегии, в това число и такива, по които да осигурим материалната база на чиновниците и като цяло средата, в която работят. Разчитам на хората, които са директно ангажирани с работата по европейски планове, и се надявам да има нужният резултат.

 

- Във връзка с вашите цели като министър, какви ще бъдат новите ограничения по линия на битката с незаконната миграция?

 

- Според мен каквото и да реализира Министерство на вътрешните работи като резултат, в случай че не се оправим с незаконната миграция и войната на пътя, всичко останало остава на назад във времето. Не можем да допуснем миграционният напън, на който сме подложени, да заплаши сигурността на нашата страна.

 

Миграционният напън в страната остава динамичен. Всяка вечер имаме забележителен брой опити на хора, които се пробват непозволено да преминат българската граница. 

 

От 01.01 до 30.06 2023 имаме регистрирани опити на близо 80 000 лица да преминат българо-турската граница. Увеличението е с съвсем 62% в съпоставяне със същия интервал за 2022 година Това демонстрира, че миграционният напън е извънредно тежък. 

 

Реорганизацията, която направихме с новото управление на Главна дирекция „ Гранична полиция “, дава резултат. За първите шест месеца на тази година българските гранични управляващи са задържали 416 души навътре в страната, което е с 35% по-малко спрямо първото шестмесечие на 2022 година

 

По данни на регионалните дирекции и дирекция „ Миграция “ навътре в страната, за интервала от една седмица от 26.02 до 02.07 са арестувани общо 292 души, което е с към 5% по-малко спрямо предходните седмици.

 

Ресурсът, с който разполага „ Гранична полиция “, е извънредно непълен, има командировани чиновници от разнообразни структури, подпомагане оказва и Министерството на защитата. Нашата концепция е в идващите месеци доста да уплътним границата с физическа мощ и ще реализираме резултат, който ще бъде забележим.

 

Ние сме външна граница на Европейски Съюз, доста разчитаме на Европа и не трябва да оставаме сами в борбата с незаконната миграция. Поради тази причина сме в непосредствен контакт с Европейска комисия, съответно с еврокомисаря Йохансон. С Турция контактите са доста интензивни както на равнище министър, по този начин и с техни служби, които работят по границата, и с тях също сме набелязали ограничения, които в идващите дни чакаме да дадат резултат.

 

- Това ли е методът за защита на границата, с жива мощ?

 

- За сполучливо охраняване на границата следва да имаме механически средства, които сме подхванали ограничения да бъдат обезпечени. Освен това би трябвало да сме добре подплатени с високопроходима техника – коли, от които имаме изключителна потребност. Правим всичко допустимо да бъдат закупени със средствата, отпуснати от Европейска комисия. Предприели сме дейности и за ремонт на колите, излезли от строя в последните месеци, а те са много огромна численост. Необходим е и по-голям цифров състав за защита на границата.

 

- Във връзка с приемането ни в Шенген, откакто това се случи, по какъв начин ще се справите с разкриването на трафик на опиати и хора навътре в страната?

 

- Тогава, както и в този момент, ще продължи да се разчита на оперативната работа на другите служби в Министерство на вътрешните работи. 

 

Категорично България следва да бъде призната в Шенген. Изпълнили сме заложените критерии. Вчера станахме и очевидци на отчета на Европейска комисия във връзка с върховенството на закона, там има позитивна оценка във връзка с България, което значи че Нидерландия към този момент би следвало да бъде с малко по-различна позиция от тази, която беше в началото. Другата скептично настроена страна за приемането ни в Шенген е Австрия, там също водим доста интензивни диалози на експертно равнище и вършим всичко допустимо. Считам, че с напъните, които поставяме, вършим нужното и следва те също да трансформират своята позиция в позитивна такава. Надявам се до края на годината България и Румъния да бъде признати в Шенгенското пространство.

 

- Споменахте отчета на Европейска комисия, в него имаше и отрицателна оценка, обвързвана с следствията на корупция по високите етажи на властта, по какъв начин Министерство на вътрешните работи ще реагира на тази рецензия? Разследва ли сега Министерство на вътрешните работи корупция по високите етажи на властта?

 

- Категорично проверява. Повечето от следствията са на оперативно равнище. Когато бъдат събрани задоволително данни, материалите се рапортуват в прокуратурата.

 

Борбата с корупцията е сериозен приоритет за Министерство на вътрешните работи, само че не трябва да бъде единствено за ведомството, защото има и други институции, които са виновни по тази линия.

 

- Доскоро имаше разминавания в работата сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Предходни министри съобщаваха за съществени следствия по досъдебни производства, които са завършили, само че наблюдаващите прокурори не дават разрешение да бъдат направени реализации по тях, има ли към момента проблем?

 

- Имаме добър контакт с управлението на прокуратурата. Доколкото ми е известно, по огромна част от тези следствия работата е задвижена.

 

- Какво се случва с следствието за злоупотреби при строителството на части от автомагистрала „ Хемус “?

 

- Министерство на вътрешните работи продължава да работи по този случай. Разследването е на привършване и се надяваме, че в най-скоро време ще влезе в съда.

 

- Беше почнала инспекция и за автомагистрала „ Тракия “?

 

- Работи се интензивно от Главна дирекция „ Национална полиция “. В скоро време ще обявим резултата и по тези инспекции.

 

- Друг от целите Ви е сигурността на пътя, какви нови ограничения ще предприемете?

 

- Проблемът с пътната сигурност, както и този с миграцията, е приоритет освен на министерството, само че и на държавното управление. Ние стартирахме огромна интервенция по така наречен широкообхватен надзор, досега постоянно е била кампанийна, когато се случи тежко пътнотранспортно произшествие, което е неприятно. Решили сме тези инспекции да бъдат периодически и сме присъединили други институции като организация „ Митници “, и „ Пътна инфраструктура “, както и други, които са способени.

 

Поставил съм задача на всички шефове на регионални дирекции в пъти да покачат бързите досъдебни производства, формирани вследствие на открити водачи, ръководещи транспортно средство след приложимост на алкохол или наркотични субстанции. Според мен в случай че се оправим с това и в пъти завишим броя, това ще има превантивна роля във връзка с протичащото се сега по пътищата.

 

Успоредно с това вършим всичко допустимо да надграждаме системите за видеонаблюдение в цялата страна. Задвижили сме и план, обвързван със закупуване на 370 коли, както и за механически средства, употребявани от чиновниците на „ Пътна полиция “.

 

Изискал съм през дирекция „ Международно съдействие “ да потърсим експертиза и опит от други страни.  Има и оферти за законодателни промени, направени от Министерство на вътрешните работи и от разнообразни парламентарни групи, които поддържаме и считаме, че те ще дадат нужния резултат. По отношение на Наказателния кодекс считаме, че следва да бъде криминализиран отводът от тестване на водачите за приложимост на алкохол и опиати. 

 

Личното ми мнение е, че когато има причиняване на гибел при пътнотранспортно произшествие от лидер, който е използвал алкохол или опиати, това би трябвало да бъде съзнателно закононарушение, не смятам, че би трябвало да се третира като закононарушение по несъобразителност.

 

Ние правим контрола, който е на пътя, само че преди него има доста други министерства и институции, които са виновни. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР