МВР подкрепя инициативата за изпращане на БТР-ите на Украйна и

...
МВР подкрепя инициативата за изпращане на БТР-ите на Украйна и
Коментари Харесай

И МВР, и МО дават БТР-ите на Украйна - колкото по-бързо, толкова по-добре

МВР поддържа самодейността за изпращане на БТР-ите на Украйна и застава твърдо зад нея. Това съобщи заместник-вътрешният министър Стоян Темелакиев по време на присъединяване в Комисията по защита, на което народните представители се заеха с втора точка от дневния си ред. Проектът на решение за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна с БТР-и от запасите на Министерство на вътрешните работи е с вносители Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

Техниката, която е налична във вътрешното ведомството на България, не прави никаква работа, дори в тежест. Техниката се намира в Министерство на вътрешните работи още от 1955-1956 година, не е употребена и няма такава нужда, уточни Темелакиев. БТР-ите няма да са нужни на Гранична полиция.

По думите му значимо е помощта за Украйна да се реализира в оптимално къси периоди. От Министерство на вътрешните работи обаче не са уверени, че в случай че се подписа настрана съглашение сред Министерство на вътрешните работи и Украйна, това ще форсира процеса по идването на БТР-ите в украинската страна.

Няма по какъв начин при съществуване на опция да се подкрепи Украйна, да не го създадем в оптимално къси периоди, сподели още той.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов акцентира, че Министерство на защитата също поддържа изпращането на БТР-ите в Украйна, като на военните също не им трябват. Нуждите на българската войска се дефинират от щабните потребности. Нямаме щабни вакантни бройки за БТР-и, а имаме доста по-модерна техника. Няма по какъв начин да мотивираме по закона за държавната благосъстоятелност, че имаме потребност от нещо, което го няма като заложена щабна численост, изясни Запрянов.

Според Запрянов обаче сключването на съглашение сред Министерство на вътрешните работи и Украйна ще отнеме по-малко време, в сравнение с прехвърлянето на материалните средства от вътрешното ведомство на отбранителното.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев показа плана на решение. Той съобщи, че БТР-ите са с отпаднала нужда, някои от тях са неизправни и бронираните машини би трябвало да бъдат изпратени и дарени на Украйна. България е една от страните, които изпратила минимум военна помощ на Украйна, уточни Мирчев.

Мирчев увери, че БТР-ите ще стигнат бързо до Украйна, а Народното събрание ще вземе своето решение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР