МВР отговори на за разпространяване на невярна и манипулативна информация

...
МВР отговори на за разпространяване на невярна и манипулативна информация
Коментари Харесай

МВР: Защо 4 години прокуратурата не разкри кой изнася информация?

Министерство на вътрешните работи отговори на за разпространение на погрешна и манипулативна информация по случая с разрушената за трафик на незаконни мигранти.

От силовото ведомство декларират, че дейностите на чиновниците от Дирекция " Вътрешна сигурност " (ДВС) по случая се основавали на постъпило разпореждане от прокурор при Специализираната прокуратура " за възлагане на ОИМ и ПСД " по наказателното произвеждане. В ДВС било получено и писмо от Спецпрокуратурата за установяване на чиновник, който да участва на координационна среща сред всички структури, участващи в интервенцията, в постройката на спецобвинението. Поводът били плануваните взаимни дейности. В ДВС била открита съпричастност на чиновник на Министерство на вътрешните работи към случая. С цел изцяло откриване и документиране на незаконната активност бил направен проект, координиран с наблюдаващия прокурор.

От Министерство на вътрешните работи цитират част от последвалото известие на прокуратурата: " Категорично не дава отговор на истината изнесеното в някои от изявленията, че служител на реда - чиновник на жандармерията, е бил задържан по досъдебното произвеждане. "

В тази връзка от Министерството на вътрешните работи изясняват, че входа на интервенцията чиновник на Зонално жандармерийско управление-София бил арестуван за период до 24 часа чиновник от представители на " Вътрешна сигурност ". С него бил извършен диалог в постройката на ГДБОП, а в следствие - и разпит в качеството му на очевидец. Заповедта за задържането му била известна на наблюдаващия прокурор. След координиране с водещ следовател от Следствения отдел при Специализираната прокуратура жандармеристът в действителност бил освободен и по отношение на него не били прилагани други ограничения за неотклонение.
 Министерство на вътрешните работи изброи 116 следствия
Министерство на вътрешните работи изброи 116 следствия " на трупчета " в прокуратурата

Става дума за завършени в ГДНП и ГДБОП преписки и инспекции

От Министерство на вътрешните работи напомнят също, че в известието на прокуратурата се твърди, че създаването е на ДАНС, както и че ръководителят на незаконната група не е арестуван поради приключване на информация от силова конструкция отвън ДАНС.

От вътрешното министерство означават, че законодателят е планувал прокурорът да упражнява надзор за законосъобразното протичане на следствието и да го управлява за привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на следствието са събрани задоволително данни за осъществено закононарушение.

" Възниква въпросът, за какво 4 години Прокуратурата не събра доказателства и не разкри кой изнася информация . Риторичен въпрос, имайки поради, че това е едно от делата, за които Министерство на вътрешните работи е уведомило Инспектората на Висш съдебен съвет за голословно закъснение от страна на прокуратурата.

Прави усещане, че за следващ път, когато Министерство на вътрешните работи извършва законовите си отговорности да осведоми обществото за резултатите от своята работа, прокуратурата приема това като офанзива към нейната самостоятелност. В същото време, за следващ път ставаме очевидци по какъв начин органът, който би трябвало да упражнява контрол по правда, в публични известия или позиции изнася погрешни изказвания и обстоятелства ", акцентират от силовото ведомство.
 Прокуратурата не била длъжна да държи в течение Министерство на вътрешните работи
Прокуратурата не била длъжна да държи в течение Министерство на вътрешните работи

Обвиняват Рашков в нарушение презупцията за непорочност

" Министерство на вътрешните работи се надява, че публикуването на погрешна информация е непредумишлено от страна на прокуратурата и го отдава на нейната натовареност в битката с престъпността или недобра съгласуваност сред обособените й структури.

Министерство на вътрешните работи приканва представителите на медиите да разгласяват вярна и тествана информация, отразяващи всички гледни точки даже и когато тя е обявена от формален орган ", реагират от Министерството на подобен текст от известието на Спецпрокуратурата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР