МВР наруши закона, спирайки Сидеров, твърдят от партиятаАТАКА иска повторно

...
МВР наруши закона, спирайки Сидеров, твърдят от партиятаАТАКА иска повторно
Коментари Харесай

АТАКА иска повторно броене на бюлетините

Министерство на вътрешните работи наруши закона, спирайки Сидеров, настояват от партията
АТАКА желае наново преброяване на бюлетините за кметове и общински съветници в София и оспорва валидността на протоколите на секционните комисии.
Жалба с такова гледище изпратиха от партията до ЦИК и Министерство на вътрешните работи, откакто в изборната нощ чиновници на реда, нарушавайки член 431 от Изборния кодекс, незаконно попречиха Сидеров, претенденти за общински съветници и районни кметове да участват при броенето на бюлетините в зала „ Арена Армеец ”.

От АТАКА упорстват да получат и заповедта на Министерство на вътрешните работи, въз основа на която те бяха спрени от десетки служители на реда и недопуснати да упражнят правото си по член 431 от Изборния кодекс. А точно, че претендентите могат да участват
в изборното помещение при отваряне на изборните кутии и при определяне на резултатите от гласуването.

„ Беше ни отказано предоставеното ни от закона право да следим за прозрачността на преброяването на гласовете на жителите и отразяването на действителния избор на популацията по места. Без пояснения. Без каквото и да било правно съображение ”, пишат от АТАКА до ЦИК и Министерство на вътрешните работи.

Същевременно от партията на Сидеров желаят и дисциплинарни санкции за всички служители на реда, които попречиха упражняването на правата им, на съображение ИК и Закона за Министерство на вътрешните работи.

ДО ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
КОПИЕ ДО МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Ж А Л Б А

Срещу ОТКАЗ ОТ ДОПУСКАНЕ НА КАНДИДАТИ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДО ИЗБОРНОТО ПОМЕЩЕНИЕ
От Волен Николов Сидеров в персонално качество и като ръководител на Политическа партия „ АТАКА ”

Уважаеми госпожи и господа членове на ЦИК,
На 27.10.2019 година след края на изборния ден, в качеството си на претендент за кмет на гр. София, повдигнат от Политическа партия „ АТАКА “, дружно с мои сътрудници – претенденти за членове на Общинския съвет, отидох на зала „ Арена Армеец “, с цел да упражня правото си по чл.431 от Изборния кодекс. Именно тази наредба обезпечава опцията на претенденти, покровители, представители на партии, обединения и инициативни комитети, наблюдаващи, анкетьори и представители на средствата за всеобщо осведомление, да имат директна видимост при броене на гласовете, с цел да може на обществото и жителите да бъде обезпечен контролът върху достоверността на регистрираните изборни резултати. Колегите ми, претенденти за общински съветници, представители на Политическа партия „ АТАКА “ и покровители, също като мен желаеха да упражнят законното си право да следят процеса на броене. Пред постройката на зала „ Арена Армеец “, в която се прави преброяването на подадените гласове и се попълнят протоколите за отчитане на изборните резултати, бяхме спрени от група полицейски чиновници, които отхвърлиха да ни позволен да преминем и да присъстваме в постройката по време на преброяването. Съгласно член 431 от ИК, претендентите могат да участват в изборното помещение при отваряне на изборните кутии и при определяне на резултатите от гласуването, само че все пак на нас упражняването на това право ни беше отказано. Беше ни отказано, предоставеното ни от закона право да следим за прозрачността на преброяването на гласовете на жителите и отразяване на действителния избор на популацията по места. Без пояснения. Без каквото и да било правно съображение!

В правосъдната практиката е признато, нарушаване на изборния развой да се смята за значително тогава, когато допускането му би довело до опорочаване волята на гласоподавателите, до смяна на вота, или това попречи да бъде избран изборния резултат. Считаме, че отводът да бъдем позволени да следим преброяването на бюлетините и попълването на протоколите е значително нарушаване на Изборния кодекс, което е от естество да попречи да бъде правилно и правдиво разгласен изборния резултат и е значително нарушаване на изборния развой.
Определяме като невиждано нарушаването на правата ни от органите на Министерство на вътрешните работи – без съответен претекст, без заповед, която да ни бъде предоставена, даже устно да бъде посочена като съображение за недопускането ни. Чрез тези невиждани дейности на органите на Министерство на вътрешните работи, Политическа партия „ АТАКА “ и нейните гласоподаватели бяха лишени от правото да им бъде обезпечена директна видимост при броене на гласовете, посредством издигнатите от партията претенденти, както и на следене на метода, по който са извадени бюлетините от изборната кутия, отварянето и преброяването на гласовете в помещението.
Поради всичко гореизложено,
С актуалното оборвам осъщественото на 27.10.2019г. броене на подадените гласове на извършените избори за кметове и общински съветници, както и валидността на попълване на протоколите и апелирам те да бъдат осъществени наново.
На последващо място, апелирам да ми бъде предоставена информация по отношение на заповедта на чиновниците на Министерството на вътрешните работи, въз основа на която бяхме спрени, както и аргументите заради, които същите ни отхвърлиха полагащия ни се достъп до постройката на Арена Армеец, за реализиране на наблюдаване при отчитане на изборните резултати.
На последно място, апелирам да бъдат наложени дисциплинарни санкции на Комисар НИКОЛАЙ НИКОЛОВ – зам.-началник на отдел „ Специализирани полицейски сили за запазване и възобновяване на публичния ред “ при Столична дирекция на вътрешните работи и на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които попречиха упражняването на правата ни на съображение ИК и ЗМВР на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които попречиха правото ни по член 431 ИК.

28.10.2019 година С почитание:.................................
гр. София /Волен Сидеров
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР