МВР използва частната лаборатория за ДНК-експертизи Progene, като нейни служители

...
МВР използва частната лаборатория за ДНК-експертизи Progene, като нейни служители
Коментари Харесай

СХЕМИ И ВРЪТКИ В МВР: Родната ни полиция плаща луди пари за ДНК-експертизи на неакредитирана частна лаборатория! Кара ги да...

МВР употребява частната лаборатория за ДНК-експертизи Progene, като нейни чиновници се явяват в съда като движимости лица по разнообразни престъпни каузи. Тази лаборатория не е акредитирана, изследва Фрог нюз.

Progene разполагат със документ за ДНК-анализи от немска лаборатория и документ ISO 9001 за осъществяване на комерсиална активност. Според европейските спогодби, подписани от България, сходни лаборатории би трябвало да разполагат с БДСEN ISO/IEC 17025 – право на работа с материални доказателства, с което частната компания не разполага. Ценоразписът й е извънредно висок. Защо Министерство на вътрешните работи разпорежда ДНК-експертизи на неакредитирана частна лаборатория, откакто разполага с функционираща акредитирана ДНК- лаборатория към Научноизследователския институт по криминалистика?

Дори от време на време разпорежда повторна експертиза на въпросната частна лаборатория Progene – става дума за знакови и нашумели престъпни закононарушения. При съществуване на държавна лаборатория е логически въпросът дали частната компания не е употребена, с цел да се потули даден случай. Трябва да се означи, че акредитираната лаборатория за ДНК-експертизи към НИК от време на време даже няма консуматив, с цел да работи обикновено, а пари за частни експертизи има.





Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР