МВР е отговорило на Парламента дали Мартин Божанов е бил

...
МВР е отговорило на Парламента дали Мартин Божанов е бил
Коментари Харесай

МВР е отговорило на Парламента дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията

МВР е дало отговор на Парламента дали Мартин Божанов е бил помощник на полицията. Отговорът е в секретното деловодство на Народното събрание, който съставлява класифицирана информация, уточни Никола Минчев, ръководител на краткотрайната парламентарна комисия за изясняване на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов. Той добави, че народните представители могат да се срещнат с информацията в отговора, заяви Българска телеграфна агенция.

След края на съвещанието на комисията, на журналистически въпрос дали, откакто се е срещнал с писмото от Министерство на вътрешните работи за Божанов, ще предложения представители на вътрешното министерство на чуване, Минчев отговори позитивно. „ Може би ще бъде на закрито съвещание, с цел да се даде цялостна информация тъкмо по тази тематика, обвързвана с възможното агентурно минало на Мартин Божанов “, добави той.

На днешното съвещание на краткотрайната комисия за Мартин Божанов стана известно, че нито един от поканените за чуване ще участва. Никола Минчев заяви, че и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, както и някогашните основни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев са отклонили поканата.

Насила не можем да докараме никой от поканените да участва, добави Минчев. 

Мисля да поканя отново Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Иван Гешев на чуване, уточни пред медиите Никола Минчев, само че не посочи по кое време. Поканата към министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов е идна, с оглед, че може в скоро време да не е министър, добави Минчев.

По време на съвещанието на комисията народните представители разясниха неналичието на поканените посетители. 

Народният представител от „ Възраждане “ Ивайло Чорбов се обърна към депутатите от комисията, които, по думите му, са част от ръководещата „ сглобка “. „ Вие сами сте се докарали дотук, докарахте дотук и институцията Народно заседание “, уточни той.

„ За следващ път представители на прокуратурата – сегашни и някогашни, отхвърлят да дават отговор на въпроси на народните представители и лишават българските жители от правото им да получат информация по тези въпроси, представляващи публичен интерес “, уточни Мирослав Иванов от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ).

Според Настимир Ананиев от ПП-ДБ с неявяването си пред комисията тримата са нарушили Конституцията. „ Доста е притеснително, че хора от този сан, които би трябвало да съблюдават закона и да бъдат поръчител за това, в действителност го нарушават. Неявяването им е засегнатост към комисията и към Народното събрание като институцията “, счита той.

„ Вероятно неявяването на тези лица, които са поканени публично от висшата държавна власт, дава отговор за положението на прокуратурата у нас. Неслучайно се появиха заглавия в медиите за „ магистратско-мафиотски “ състав на прокуратурата. Процесите, представляващи предмет на комисията, са зародили и са се развивали в интервал, когато прокуратурата е била ръководена от тези лица, които през днешния ден сме поканили тук да ги изслушваме “, уточни депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков. Според него и тримата неявили се дължат най-малко мнение по въпросите, които биха били отправени към тях. „ Аз съм сюрпризиран, че тези лица не почетоха Народното събрание. Ние, както и цялото общество, ще създадем извод и за кадровика на тези трима основни прокурори, за който един член на Висшия правосъден съвет се изрече, че това е „ Банкята “, сподели Бойко Рашков.

Припомняме, че Мартин Божанов, с прякор Нотариуса, беше погубен в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев ”, свързван с Божанов. Прокуратурата ревизира дали в клуба са членували магистрати, както дали и за какво са ходили там. В момента се води досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, имотни измами и пране на пари. В Народното събрание беше основана краткотрайна парламентарна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Божанов. Съдийската и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет също започнаха да работят по проблема и възможната връзка на магистрати с Мартин Божанов.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР