МВнР и нашите дипломатически консулства в чужбина успяха да се

...
МВнР и нашите дипломатически консулства в чужбина успяха да се
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Бюлетините за изборите зад граница са изпратени, машините на много места вече са пристигнали

МВнР и нашите дипломатически консулства в чужбина съумяха да се оправят с изборите зад граница. Всичко обвързвано с логистиката и организацията на изборите е свършено. Това съобщи управлението на работна група „ Избори “ в Министерството на външните работи, което дава брифинг по отношение на организацията на вота зад граница за президент, вицепрезидент и Народното събрание на 14 ноември 2021 година

" Осигурили сме пространствата, обезпечили сме механически средства, бюлетините са изпратени, машините на доста места са пристигнали. Първият кръг от изборите ще се проведат в една спокойна конюнктура. Осигурили сме опцията за един почтен и либерален избор ", заяви Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи.

Над 4 хиляди души са членове на секционните изборни комисии зад граница, близо 3 хиляди от тях са представители на нашите съграждани, които живеят в чужбина.

За изборите " 2 в 1 " ще бъдт употребявани 416 машини в 208 секции. Общо 751 секции са разкрити в 68 страни.

Голям проблем остават периодите, планувани в Изборния кодекс, основан когато в чужбина е имало доста по-малко българи в чужбина, добави Кондов.

" Изправени сме пред голям брой секции, стотици хора, които би трябвало да изпратим отсам, голям брой изборни бумаги и към този момент се вижда по какъв начин периодите, планувани в ИК не са задоволителни. Трудности срещаме със периодите за назначение на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме и машините за гласоподаване. Въобще всички периоди са доста къси, при утроен, може би учетворен размер на работа. Същите хора вършат доста повече за същото време ", добави Кондов.

Най-доброто решение на казуса е идващото Народно заседание да одобри гласоподаване по пощата, което в действителност ще бъде " един скок в организацията ", показват от външно министерство.

Липсата на образование на членовете на СИК и закъснелите методически инструкции също основават проблеми при организацията на изборите, разясни Иван Кондов.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:



В брифинга вземат участие ръководителят на РГ „ Избори “ Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи, и заместник-председателят на РГ „ Избори “ Калин Анастасов, ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Армения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР