Музиката не само създава атмосфера, но също така може да

...
Музиката не само създава атмосфера, но също така може да
Коментари Харесай

Музиката определя какво да ядем - мазен хамбургер или свежа салата

Музиката освен основава атмосфера, само че също по този начин може да повлияе и на поръчките ви в заведенията, написа английският вестник Daily Mail, базирайки се на ново проучване.

Ако откриете, че си поръчвате лоен чийзбургер вместо нискокалорична салата в ресторанта, то за това може да е отговорна музиката.

Оказва се, че музиката освен може да повлияе на настроението ви, само че също по този начин е способна да повлияе на избора ви на храна.

Когато в заведението е шумно и музиката прекомерно мощна, клиентите са по-склонни да поръчват нездравословна храна, като бургери да вземем за пример.

Изследователи открили също, че стилът на музиката не е от такова определящо значение както това какъв брой мощно се пуска.

Ако същата онази ария, която ви е подтикнала да поръчате нещо нездравословно, се извършва безшумно, като декор, то клиентите на заведението са по-склонни да изберат по-здравословна опция.



Отдавна е известно, че темпото на музиката влияе върху настроението и възбудата на индивидите. По-бързият темп усилва пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, до момента в който тихата релаксира.

Д-р Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида изследва резултата от силата на музиката върху човешкото държание. Той откри, че тя също директно влияе върху сърдечния темп. Подобно на ритмичните песни, мощната музика подтиква и усилва напрежението. Затова на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи.

Тихата музика има успокоителен резултат и хората внимават повече какво поръчват в заведенията.

Диетата DASH е основана върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се предлага използването на нискомаслени млечни артикули

За проучването си доктор Бисвас е направил опит в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със мощ 55 децибела и 70 децибела.

Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на ледник, 70 децибела се приближават до шума на прахосмукачка. На мощна музика нездравословна храна са поръчали 20 % повече от клиентите на заведението.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР