Музеят на хумора и сатирата представя финалистките от Women Cartoonists

...
Музеят на хумора и сатирата представя финалистките от Women Cartoonists
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата представя изложба на карикатури на жени

Музеят на хумора и сатирата показва финалистките от " Women Cartoonists International Award ".
От 6 март до 17 май 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово е премиерата на изложбата от първия в света карикатурен конкурс, в който могат да вземат участие единствено дами. На 8 март 2020 уредниците от United Sketches – интернационална организация, защищаваща свободата на изразяването и карикатуристите в заточение, публично ще разгласят спечелилите.
100 карикатури на 52 феноменални дами от целия свят са финалисти на състезанието „ Международна премия за жена карикатурист “. Повече от 1 000 произведения от 260 карикатуристки, изпратени от най-далечните ъгълчета на планетата се включиха в конкуренцията. Впечатляват изтънченото ниво и забележителната дълбочина на мощните послания в тях. Това потвърждава какъв брой са нужни сходни конгреси, където дамите да покажат творчеството и скъпия си опит по значими публични и екологични въпроси.
Подбраните от селекционния комитет произведения ще бъдат показани в доста галерии и музеи с помощта на сътрудници на премията като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други.Селектираните създатели и карикатури ще бъдат показани и оповестени в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации.
Следваща спирка на изложбата е Центърът за изкуство на политическата подигравка в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020.
„ Въпреки че дамите са по-малко от 5% от политическата карикатурна общественост, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефикасни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и съумяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, изключително по време и след придвижването на Арабската пролет, както и в Южна Азия.
Напълно обикновено е дамите да имат свои лични изложения, свои състезания и лични церемонии за награждаване. Този конкурс подчертава върху творчеството на дамите карикатуристи с вярата то в действителност да бъде видяно от редактори и издатели, от световната общественост карикатуристи и от целия свят.
Международната мрежа за правата на карикатуристите в света поддържа състезанието и кани други организации за подигравка да се причислят в отбелязването на това ново изпитание в символ на смисъла на сатиричния глас на 50% от популацията. Не просто тъй като са дами, а тъй като са превъзходни комуникатори. “
Д-р Робърт “Бро ” Ръсел, изпълнителен шеф
Международна мрежа за права на карикатуристите - CRNI
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР