Мутирал ензим ще помага на човечеството да рециклира пластмасата. В

...
Мутирал ензим ще помага на човечеството да рециклира пластмасата. В
Коментари Харесай

Еврика! Ензим мутант спасява планетата ни от пластмасата

Мутирал ензим ще оказва помощ на човечеството да рециклира пластмасата. В него може би ще открием спасението на света.

Международен екип от учени инцидентно стигна до откриването на мутирал промишлен ензим. Той има най-невероятната и неразбираема до този миг дарба - да разгражда пластмаса.

Изследването е извършено на база на друго, извършено през 2016-та година в Япония. В него бе открита бактерия, която при еволюцията си стартира да се храни с пластмаса. Оттогава до през днешния ден са извършени куп проби, с които да се откри механизмът, с помощта на който процесът става вероятен.

 Ензим, разграждащ пластмаса

Нещо, което яде пластмасата, която задръства планетата ни постепенно и несъмнено – това е нова територия за учените. До ензима се стига по неточност. Мутантът стартира да работи единствено след няколко дни, до момента в който в природата процесът на разграждане стартира след епохи.

Най-добри резултати са показани с тънки бутилки за вода и безалкохолни питиета за еднократна приложимост. Те са и огромна част от боклука, който замърся планетата ни, което е една много добра вест.

Всяка минута в света се продават към милион пластмасови бутилки. Едва 14% от тях се рециклират. Учените са си сложили цел – да съумеят да рециклират по-голяма част от пластмасата посредством бактерията, която унищожава връзките на молекулярно равнище.

 Пластмасови боклуци

Резултатът е нов ген, който е и комфортен за приложимост. Основната цел пред тях през днешния ден е да съумеят да основат натурален метод за преработване на пластмаса.

За задачата би трябвало да подобрят устойчивостта на тези ензими към висока температура, тъй като когато пластмасата е разтопена, тя се разгражда по-бързо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР