Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш

...
Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш
Коментари Харесай

Как, ако не Ататюрк, можеше да се казва основателят на Република Турция

Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш - това са някои от имената, препоръчани на създателя на турската република след приемането на закона за фамилните имена в страната.


В последна сметка Мустафа Кемал приема името Ататюрк (баща на турците) , с което е прочут и до през днешния ден, само че какви други оферти е имало преди време и какво значат те разкрива турският в. " Айдънлък ".

Един от разновидностите е бил " Етел ", което, както се твърди, е истинското наречие на името " Атила ", означаващо огромна река.

Името " Етелалп ", или " огромен воин ", е било друго от предложенията за фамилия на огромния турски водач.

" Коркут " (безстрашен, яростен, решителен); Чогаш (слънце, светлина), Бегит (силен, здрав) и Беше (избран, бележит, виден) са някои от другите препоръчани други възможности, наред с разновидности като " Токуш ", " Ергин ", " Салър ", " Емен ", " Язър ", " Улаш " и " Аръз ".

Според закона за фамилните имена в Турция, признат през 1934 година,те стават наложителни в страната. Това е една от промените на Мустафа Кемал, осъществени в обществената сфера.

Самият той приема името " Ататюрк " със закон, гласуван единомислещо от турския парламент на 24 ноември 1934 година На 17 декември същата година е публикуван различен закон , с който е неразрешено фамилното име " Ататюрк " да се употребява от други лица.

Мустафа Кемал Ататюрк е изтъкнат турски боен деятел и политик, публицист, създател на Република Турция и пръв ръководител на нейния парламент (1920 – 1923), министър-председател (1920 – 1921) и президент (1923 – 1938). Достига до сан фелдмаршал в турската войска.

По време на Първата международна война става прочут като извънредно кадърен офицер и след провалянето на Османската империя оглавява Турското национално придвижване в последвалата Война за самостоятелност, удържайки победа над Антантата.

През идващите две десетилетия Мустафа Кемал Ататюрк е съществена фигура в политическия живот на новосъздадената Република Турция. През своя 15-годишен мандат като президент, траял от 1923 година до гибелта му през 1938 година, той организира радикални промени в политическата, обществената, правосъдната, икономическата и културната сфера, трансформирайки остатъците от някогашната Османска империя в световна национална страна. Принципите на промените на Ататюрк, въз основата на които е основана съвременна Турция, са известни като кемализъм. Поради своите военни и политически достижения, Ататюрк е считан за един от най-значимите водачи на 20 век.

Мустафа Кемал е роден в Солун през 1881 година в турскоезично семейство. Тъй като по това време в Османската империя няма процедура да се записват ражданията, не е известна точната му дата на раждане. Майка му си спомня, че е роден в един пролетен ден, а по-късно той самичък взема решение да одобри за собствен рожден ден 19 май.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР