Мускат планира да подаде оставка на 18 януари Депутати от

...
Мускат планира да подаде оставка на 18 януари Депутати от
Коментари Харесай

Премиерът на Малта ще подаде оставка заради убийството на журналистката Дафне Галиция

Мускат възнамерява да подаде оставка на 18 януари

Депутати от ръководещата в Малта Лейбъристка партия се срещнаха в неделя, с цел да обсъдят оставането на поста на премиера Джоузеф Мускат. Мускат, упрекнат в политическа интервенция в следствието на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, възнамерява да подаде оставка на 18 януари, осведоми AFP, цитирайки свои източници.

Натискът върху него набъбна във и отвън партията, откакто следствието докара до повдигането на обвинявания против прочут предприемач с хипотетични връзки с министри и висши представители. В събота Йорген Фенек бе упрекнат в съучастничество в убийството на журналистката, написа Reuters.
Той ще дава отговор и за присъединяване в проведена незаконна група, като пред съда е пледирал почтен по всички обвинявания. Фенек беше задържан преди седмица, до момента в който опитваше да напусне страната с яхтата си, а в петък бе освободен под гаранция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Сериозна неточност при преценката "

По-рано държавното управление е отхвърлило настояването на Фенек за имунитет в подмяна на даването на информация по отношение на закононарушението и по отношение на хипотетична корупция, обвързвана с някогашния шеф на канцеларията на Мускат - Кийт Шембри, и някогашния министър на туризма Конрад Мизи. Шембри и Мизи подадоха оставка във вторник, а Шембри бе разпитван два дни, преди да бъде освободен без обвинявания.

Очакванията са министър председателят да разгласи слизането си от поста, само че да остане на власт, до момента в който не бъде определен негов правоприемник. Мнозина в страната се настроиха против него, защото застана зад Шембри и го включи в разисквания на следствието, даже откакто Фенек беше разпознат като обвинен и като обвързван с Шембри. В. Malta Today написа, че това е била " сериозна неточност при преценката ".

Тайни компании в Панама

Дафне Каруана Галиция беше взривена в колата си на 16 октомври 2017 година Убийството ѝ шокира Европа, а следствието за гибелта ѝ разклати държавното управление на островната страна. Години наред журналистката пишеше в известен блог с остри политически мнения и обвинявания за корупция по най-високите етажи на властта, което ѝ основава доста врагове. Дафне Галиция разследваше малтийската част от " Панамските досиета ". Тя разкри, че Шембри и Мизи са основали секрети компании в Панама, а друга компания - 17 Black, е трябвало да прави парични преводи по сметките им. След убийството й следствие на Reuters и Times of Malta сподели, че Фенек е притежател на 17 Black. Агенцията разказа заговора в детайлности и откри, че поръчковото ликвидиране е било осъществено против 150 хиляди евро.

Ефект върху Европейски Съюз

В четвъртък в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, водачът на групата на ЕНП, сподели: " Ситуацията в Малта има последици за целия европейски план. Мисля, че този парламент би трябвало да изтъкне, както в никакъв случай до момента, пред управляващите там, че убийството на публицист поради политическите му следствия би трябвало да има ясни политически последствия. "

Репутацията на най-малката страна от Европейски Съюз е подложена на съществени удари в последно време - поради това, че се трансформира в център на онлайн хазарта, на тържища за криптовалута, продажба на поданство на Европейски Съюз против малко вложения и място с подобен надзор над прането на пари, който притегля тези, които желаят да прикрият приходи и да не заплащат налози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР