Мултидсциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси по Договора за

...
Мултидсциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси по Договора за
Коментари Харесай

МВнР: Историческата комисия България-РСМ е важна и не трябва да спира работа

Мултидсциплинарната комисия по историческите и просветителни въпроси по Договора за добросъседство с Република Северна Македония би трябвало да продължи да работи - това разгласи Министерството на външните работи в позиция, съгласувана в телефонен диалог сред външните министри на двете страни - Теодора Генчовска и Буяр Османи

„ Министрите на външните работи на Република България и Република Северна Македония споделят убеждението, че работата на взаимната Комисия по историческите и просветителни въпроси продължава да бъде от главно значение за развиване на двустранните връзки. Нейната активност е значителен детайл от използването на Договора от 2017 година и цели последователното превъзмогване на стандартите от предишното “, заяви шефът на пресцентъра на Министерство на външните работи Митко Димитров.

Позицията е във връзка изявление на съпредседателя на  Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и РСМ  от македонска страна Драги Георгиев, че комисията би трябвало да спре работа за 2 години, до момента в който се реализира по-спокойна атмосфера в връзките сред двете страни:  

„ Като самостоятелни учени и специалисти, както и жители на демократични общества, членовете на Комисията имат право обществено да показват свои позиции. Това обаче не обвързва държавните управления на двете страни с предприемане на дадени решения и не следва да се пояснява като предложение на една от двете страни “, посочи Димитров, цитирайки взаимната позиция на двамата външни министри.

Утре министър Генчовска ще пътува за Скопие 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Българският посланик номер едно Теодора Генчовска, дружно с заместник-външният министър Велислава Петрова и ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Тошко Йорданов, ще положат венец на гроба на Гоце Делчев в църквата „ Свети Спас “ в Скопие.

От македонска страна ще участва министърът на културата Бисера Костадинова-Стойчевска.

Външният министър на РСМ Буяр Османи няма да участва, защото е отвън страната, оповестиха от външното министерство.

До последно не беше ясно кой от македонска страна ще взе участие в взаимното отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР