МРРБ иска 200 000 лв. от Иван Нончев и багериста

...
МРРБ иска 200 000 лв. от Иван Нончев и багериста
Коментари Харесай

Делото срещу баровеца, разорал дюната, тръгва по особен ред, може да се размине само с глоба

МРРБ желае 200 000 лева от Иван Нончев и багериста Манол, само че това ще стане в друго, гражданско дело

Делото против бургазлията Иван Нончев, който поръча да бъде разорана пясъчна дюна на стотици хиляди години на къмпинг " Смокиня ", ще се гледа по гл.28 от Наказателно-процесуален кодекс и може да приключи с освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване санкция. Това стана ясно на разпоредителното съвещание, което се организира през днешния ден в Бургаския областен съд.

" Съдът може единствено да се съгласи с настояването на отбраната делото да се гледа по чл.78А от Наказателен кодекс, защото са изпълнени трите условия за това - подсъдимите са упрекнати за закононарушение, за което се планува до 3 година отнемане от независимост или пробация и санкция от 2000 до 10 000 лева, имат чисто правосъдно минало, както и няма нанесени имуществени вреди ", разяснява арбитър Катя Господинова. Тя посочи, че на никое място в обвинителния акт не е посечен размерът на нанесените имуществени вреди от унищожаването на пясъчната дюна в предпазената територия. Както и че нанесените имуществени вреди не са предмет на наказателното произвеждане, което би трябвало да откри унищожена ли е дюната и кой е причинител, а предмет на гражданско дело, което вероятно Министерство на регионалното развитие ще заведе против Нончев. Министерството на районното развиване желае 200 000 лева обезщетение солидарно от двамата подсъдими. Бургаският областен съд обаче отхвърли да конституира Министерство на регионалното развитие като цивилен просител в наказателното дело с претекст, че това единствено забави процеса, защото занапред ще би трябвало да се вършат редица комплицирани експертизи.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев нанесените вреди при унищожаването на дюната не могат да бъдат изчислени, защото нанесените вреди са неоценими и невъзстановими.

Това обаче на процедура даде опция на подсъдимите да се възползват от законовата опция делото да се гледа по реда на гл.28 от Наказателно-процесуален кодекс, при което процесът може да завърши с освобождение от наказателна отговорност. Така, както стана при нашумелия случай с изританата от шведски екскурзиант камериерка в Слънчев бряг. 52-годишният Ралф Сундберг се отърва единствено с 4500 лева санкция, защото и той се оказа неосъждан, упрекнат в закононарушение, за което се планува до 3 година затвор и липса на имуществени вреди.

Следващо правосъдно съвещание по делото за унищожената дюна ще бъде планувано в БОС единствено, в случай че отбраната на подсъдимите не апелира определението на съда, че няма позволени процесуални нарушавания и неясноти в обвинителния акт, които нарушават правото им на отбрана или в случай че Апелативният съд удостовери определението на първоинстанционния съд. Според адв.Станко Кралев, който съставлява Иван Нончев, една от значителните неясноти била точно неналичието на посочени имуществени вреди, което в последна сметка пречело на подсъдимите да схванат в какво тъкмо са упрекнати, а от там и в изработването на защитната тактика. Ако отбраната апелира и Бургаският Апелативен съд анулира определението на окръжния, делото ще бъде върнато на окръжната прокуратура. Другият вид е БАС да удостовери решението на първоинстанционния съд. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР