МРРБ е спряло обществена поръчка за 8 млн. лв. за

...
МРРБ е спряло обществена поръчка за 8 млн. лв. за
Коментари Харесай

Плащаме 8 млн. лв., за да броят от Космоса дупки по пътищата

МРРБ е спряло социална поръчка за 8 млн. лева за наблюдаване на дупки от Космоса, натъкнало се е на десетки порочни практики във ведомството - като дублиращи компании, компании на абонамент и придворни компании, стотици компании, строящи без позволение за градеж и други нарушавания. Това съобщи пред Българска национална телевизия районният министър Виолета Комитова пред Българска национална телевизия.

С влизането на поста стопирах социална поръчка за 8 млн. лева, обвързвана с пътищата от предходното държавно управление. Става дума за компания със спътник, която ще следи дали има дупки по пътищата и ще ги оповестява, с цел да ги запълваме с асфалт. По 200 сигнала се получават дневно в Министерство на регионалното развитие от жители за дупки... Така ощетената компания стартира да крещи, че Министерство на регионалното развитие не се занимава с пътната сигурност, само че по тази причина има други държавни организации, изясни проблема Комитова.

Тя изреди още порочни практики, на които се е натъкнала като длъжностен министър. ГУСВ е оповестено в неплатежоспособност, стартира да продава парцелите си, по тази причина министърът в този момент се бори продажбите да се спрат пред Национална агенция за приходите и съда. " Някой под масата се пробва да ги продаде в мътната вода ", безапелационна е тя.

По 5-6 позволения за градеж се подписвали всеки ден, тъй като всички, които са строили без такива, в този момент тръгнали да си ги оправят.

Борим се с смяна на фрагменти, инспекции на място, нелегално строителство, компании с по-малки поръчки, пагубно събитие в Министерство на регионалното развитие - компании на абонамент, вършат - не вършат нещо, да получават средства, компании, които се явяват придворни на Министерство на регионалното развитие - получават преимущество, компании с дублиращи функционалности. Изисква се време да се отстранят тези порочни практики, които тежат на джоба на данъкоплатеца, изясни Виолета Комитова.

Тя е срещу една компания да прави и плана, и осъществяването, защото " това е метод за надписване на сметката "  - инженеринг. " Инженерингът е метод, посредством който сметката може да бъде надписана по две, по три, по пет и никой не може да разбере какво се случва, причина да се заплаща скъпо строителство ", разясни министърът.

Виолета Комитов заяви още, че мисли да направи опит с точна дата и час и да се пусне тол системата с всички камери - 300 броя. Обслужват се към 100 камери и ще се види тол системата дали ще действа по този начин, както е била планувана, не би трябвало да се визира системата на Министерство на вътрешните работи и митницата, за което има риск ", изясни тя.

В късото време на служебното държавно управление не могат да се вършат генерални промени, но се борим за бистрота за обстоятелства и условия, отговаряме на запитвания от Неправителствени организации, министерства, не позволявам да се строи без позволение за градеж, спряла съм няколко плана - нелегално строителство, не одобрявам никакви пояснения по този въпрос, сподели още министърът в Министерство на регионалното развитие.

Относно магистрала " Хемус "  се строи 1,2,3. А 4,5,6 са напреднали без позволение, 7,8,9 не се знае даже от кое място ще минат. На 1,2,3 са спрени два тунела, тъй като строят като траншеи без планове за преправка и позволение за градеж.

Не на последно място Комитова разяснява и конфликта за детската болница - постройката скеле, през 2004 година е анулирана като юридически статут, решено е, че няма да прави повече работа, през 2011 година в проекта на здравна академия изчезва и се появява нова с кота корниз 20 метра, всеки вложител, който желае да прави болница там, би трябвало да се съобрази, само че през 2019 година някакви хора решили, че са над закона и се върнали към постройката скеле. Няма по какъв начин да се върне към този проект и да бъде реконструирана, разясни Комитова.

И най-после заключи - " Ако има сграда-скеле - има социална поръчка за 100 млн. лева, в случай че няма постройка - няма поръчка ".

За дребния мандат равносметката на Виолета Комитова: " Нямам самочувствие, че съм решила доста неща - би трябвало законите и нормите да се трансформират с едногодишен период на отминалост, Министерство на регионалното развитие от дълго време е спряло да приказва за районни политики, инфраструктурата сред тях, да прави съгласуваност, а то се приказва, като компании за пътища, водопроводи. В момента в София може да се разгърне метро към Витоша, само че столицата е пренатоварена, би трябвало да се върнем към другата територия, да се правят ВиК проекти и да се върнем към трансгранично съдействие, назад към пазарната стопанска система, не планова ", сподели още районният министър в служебното държавно управление.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР