Мрежата на ЧЕЗ Разпределение България е готова да посрещне зимата.

...
Мрежата на ЧЕЗ Разпределение България е готова да посрещне зимата.
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение готова да посрещне зимата, въпреки ниските цени на мрежовите услуги


Мрежата на ЧЕЗ Разпределение България е подготвена да посрещне зимата. Транспортните средства и специфични машини са изцяло оборудвани, запълнен е спешният запас на сдружението и са обезпечени нужните материали и особено работно облекло на чиновниците. Това заяви основният действен шеф на " ЧЕЗ Разпределение България " АД Виктор Станчев.

Той напомни, че през зимния сезон потреблението на електрическа енергия обичайно нараства и дружно с утежняването на метеорологични условия това води до опасности за мрежата. За тяхното минимизиране от ЧЕЗ Разпределение са провели, както и всяка година до момента, огромна профилактика, поправки, усъвършенствания и модернизации. " В рамките на акцията тази година обходихме 20 000 км електропроводи приблизително напрежение и преведохме оборудванията в изрядно положение, извършихме 704 км просеки на мрежа приблизително напрежение и окастрихме клоните на 91 хиляди дъвета, засягащи мрежа ниско напрежение. За да подобрим сигурността на електрозахранването подменихме близо 5200 изолатора, вложихме 7 тона проводници приблизително напрежение и монтирахме общо 476 стълба. Извършихме проверка и профилактика на подстанциите, които са наша благосъстоятелност, както и на 1200 трафопоста, подменихме и доляхме 10 тона трансформаторно масло ", изясни Виктор Станчев.

За първи път тази година с изключение на обичайния обход на мрежата е осъществено и облитане на оборудванията с дронове. Това дава опция оглеждане на оборудванията от близко и в елементи и за бърза реакция при недостатъци. Възможност за ранна диагностика на детайли от мрежата дава и снимането с термовизионна камера и ултразвуков детектор.

Според шефа на ЧЕЗ Разпределение обаче това, което неведнъж покачва сигурността на електрозахранването и понижава безтоковите паузи, е монтирането на автоматизирани устройтва по мрежата. " Напредваме с доста бързи темпове в тази посока, положителните резултати ни накараха да обърнем изключително внимание тази година на този вид нововъведения ", акцентира той.

По думите на Станчев автоматизацията на мрежата води до доста облекчения. Като образец той уточни автоматизираното секциониране на електропроводите на обособени сектори, което дава опция за обособяване на авариралия сектор в границите на няколко минути, като по този метод по-голямата част от клиентите, захранвани от него, остават незасегнати по време на отстраняването на повредите. " Автоматизираните устройства са няколко типа, те алармират къде е повредата и това съкратява времето за нейното локализиране; посочват къси съединения и подават команда на електропровода или различен вид оборудване, да се изключи и да избегне съществени повреди, а някои от тях имат опцията сами да изключат електропровода и по-късно да го включат. Всичко това води до доста по-бързи реакции при повреди и надлежно доста по-кратко време, в което клиентите са без електрозахранване ", изясни оперативният шеф.

През тази година ЧЕЗ Разпределение е вложила 6,6 млн. лева в сходни детайли, като до края на годината предвиждаме броят им да е близо 800.

Новите технологиите се вкарват и при премерване на силата, акцентира Станчев. Като част от автоматизацията на мрежата ЧЕЗ Разпределение инсталира отдалечено обслужвани електромери, които с изключение на да мерят силата, дават опция и за разбор на мрежата в действително време, за следене на товарите и за наблюдение на заетия потенциал.

Станчев изясни също, че спешните екипи на сдружението са мобилизирани в непрекъсната подготвеност за реакция. В случай на изключителни условия и естествени бедствия, компанията е подготвена да усили екипите на дейно дежурство.

Готовност за посрещане на зимния сезон неотдавна оповестиха Електроенергийният систематичен оператор /ЕСО/ и другите две електроразпределителни сдружения.

На фона на тези старания на електроразпределителните сдружения да модернизират мрежата, да внедряват нови технологии и да автоматизират системите Институтът за енергиен мениджмънт разгласява фрапираща статистика - България е с най-ниски цени за електрическа енергия и най-евтина мрежа в Европейски Съюз.

Българските консуматори заплащат за мрежови услуги, развиване и модернизиране на електроенергийните мрежи 2 пъти по-малко от междинните в Европейски Съюз и 3 и половина пъти по-малко от страните с най-скъпа мрежа - Белгия, Чехия и Люксембург, сочат от ИЕМ. На графиката ясно се вижда, че единствената страна с по-ниски мрежови разноски от България е Малта /Виж графика 1/.

" При настоящите цени на мрежовите услуги в България " поумняването " и дигитализацията на мрежите, гъвкавото ръководство на потреблението и децентрализираното произвеждане се отсрочват за несигурно бъдеще ", е заключението на ексепртите на ИЕМ.

Цените за мрежови услуги включват разноските за достъп и транспорт през електропреносна и електроразпределителни мрежи за столиците на съответните страни в безспорни стойности.

В същото време цената на електрическата енергия за битовите клиенти в България през септември 2018 година остава най-ниската за Европа. /виж графика 2/. Пълните цени включват разноските за сила, за мрежови услуги, енергийни налози (разходи за поддръжка на енергийни и екологични политики) и Данък добавена стойност. Примерите са на база на битовите цени за столичните градове. България остава с най-ниски цени в Европа, три пъти по-ниски от " първенците " Германия и Дания, сочат от ИЕМ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР