Мразовито време днес - жълт код за опасно студено време

...
Мразовито време днес - жълт код за опасно студено време
Коментари Харесай

Къде беше най-студено днес?

Мразовито време през днешния ден - жълт код за рисково студено време е в действие за цялата страна.

Синоптиците от Българска академия на науките регистрират, че най-студено с изключение на в Разград, е било и в Шумен - минус 8 градуса, в Търново и Добрич - минус 7. За съпоставяне градусите са били над нулата в Сандански, където е било 2 градуса.



Валежите съвсем на всички места стопираха, като се изключи югоизточните региони, където и през нощта ще има валежи от сняг. Снежната завивка в Северозападна и Централна България е до 7 сантиметра.

ОТ АПИ оповестиха, че пътната конюнктура е спокойна на всички места, само че обстановката на Прохода " Шипка " беше леко усложнена. Температурите там паднаха до минус 12 градуса, което, в композиция със мощен вятър, провокира заледявания.

Мразовито остава и на следващия ден - най-много в Западна България, и в случай че през днешния ден в София беше минус 2 през днешния ден, на следващия ден ще би трябвало да се подготвим за минус 9 - минус 10.

" Като цяло в Северна България температурите бяха негативни - от минус 7 до минус 4 градуса ", сподели синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките Мартин Славчев.

По думите му на следващия ден се чака в Западна, Централна и Северна България вятърът да стихне.

" В котловините на Западна България, там ще са най-ниските минимални температури, надлежно в порядъка от минус 9 - минус 10 градуса, до минус 5 - 6 най-високите. Можем да приказваме в Западна България за студен ден. През деня температурите ще са към 0 градуса, плюс 1-2 градуса ", изясни Мартин Славчев, като добави, че:

" До края на седмицата ще се резервира прохладно, съвсем без превалявания, със едва покачване на температурите в четвъртък, в петък и събота още веднъж ще има вятър, още веднъж утринните температури ще са ниски, негативни. И от началото на идната седмица към този момент чакаме да се сътвори и валежна конюнктура ".

Поледици обаче не се чакат, успокояват от Българска академия на науките. Синоптиците припомнят, че тази серия ледени дни се дължи на средиземноморски циклон на юг в композиция с антициклон от североизток.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР