Мръсният въздух причинява един на всеки десет смъртни случая в

...
Мръсният въздух причинява един на всеки десет смъртни случая в
Коментари Харесай

Стратегия срещу мръсния въздух има вече България

Мръсният въздух предизвиква един на всеки 10 смъртни случая в международен мащаб, съобщи Фабрицио Дзарконе, непрекъснат представител на Световната банка (СБ), на конференцията за представянето на Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024) в София.
 zez_4137  zez_4164  zez_4120  zez_4089
Националната стратегия е направена от специалисти на Световната банка по поръчка на Министерството на околната среда и водите, направена по времето на министър Ивелина Василева.

Програмата е създадена в съдействие с Министерство на околната среда и водите. На представянето бяха още министърът на околната среда Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов.

“Справянето с мръсния въздух изисква доста старания, само че не е невероятно. Трябва да работят всички институции и да има политическа воля на най-високо равнище. Проектите на СБ в други страни включват разговор с Институциите на всяко равнище, би трябвало да са включени доста браншове от транспортния до здравния. Трябва и стопански ограничения. България би трябвало да интегрира тактиката – да има стандарти за горивото, да вземем за пример ”, изясни Дзарконе.

“Преди към година кабинетът пое ангажимент за сформиране на тази стратегия. Това към този момент е изпълнено и престои да се интегрират ограниченията. Този приоритет не е дамо поради риск от наказания от Европейски Съюз, само че е и доста значим ангажимент за обществото. Никой не може да спори, че трябват незабавни ограничения и тази стратегия е началото. Трябва да осигурим освен в Европейски Съюз, само че и в целия свят, колкото се може по-добра околна среда. Дали има усъвършенстване – има, мога да го кажа като един от най-възрастните хора в тази зала. Навремето се возехме на парни локомотиви, изривахме прахуляк от печките с въглища всяка заран – тези неща към този момент ги няма. В съпоставяне с тези времена в този момент положението на въздуха е стерилно, само че има съществуване на фини прахови частици (ФЧП). Сега имаме от Европейски Съюз 111 милиона лв., които ще де разпределят сред общините – това са ограничения на локално равнище. Националните ограничения включват това, което би трябвало да се вземе като решения на равнище министерства ”, сподели вицепремиерът Симеонов.

Той добави, че да вземем за пример Министерство на околната среда и водите ще вземе ограничения за страниците за премерване на съществуването на ФПЧ, на превоза – за техническите прегледи, на стопанската система – за нездравословните излъчвания от топлоцентралите, на труда и обществената политика – обществените помощи за отопление да отиват единствено за горива за битово отопление, които дават отговор на стандартите.

“Важно е националното съдружие на общините да взе участие интензивно ”, сподели още Симеонов и напомни, че против България има наказателна процедура поради мръсния въздух и има риск от финансови наказания.

“Факт е, че замърсяването на въздуха е доста сериозна тематика най-малко от година и половина. Със станциите следим 10 индикатора. По всички сме постигнали условията на Европейски Съюз, само че за съжаления по ФПЧ имаме още работа ”, сподели министър Нено Димов. Той дефинира тактиката като основен документ.

“Имаме национална отговорност, в частност Министерство на околната среда и водите, подпомагано от изброените от вицепремиера Симеонов ведомства. На общинско равнище има още една отговорност, която е доста огромна – те би трябвало да свършат доста работа. И третата отговорност е на всеки един от нас, тъй като каквото и да прави страната тя би трябвало да е подкрепена от хората ”, сподели Димов.

Той напомни ограниченията, взети тази година – дерегистрация на коли без катализатор, корекцията в екотаксите – електрически автомобили без такса, елементарните бад 5 години с по-високи.

Нено Димов изясни и за главния замърсител – битовото отопление.

“Имаше закъснение поради изследванията, които трябваше да създадем. Можехме да въведем норма, само че без изследване щеше да е единствено норма ”, сподели министърът. Той добави, че Националната стратегия ще бъде импортирана в за утвърждение от държавното управление като стратегически документ.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също беше на представянето, сподели че не може да приказва от името на всички общини, само че когато става дума за сериозен проблем като мръсния въздух, всички гледат към София.

“В момента с екипа ми изпълняваме към този момент втора стратегия. Стремим се да включим всички институции и жители в този развой. Всички би трябвало да работим дружно по повод ма въздуха. Подобряването на качеството на въздуха значи възстановяване на качеството на живот. Приветствам напъните на МОДВ да предложи Национална стратегия. Последните години София реализира усъвършенстване на всички индикатори на качеството на въздуха. Данните в отчета на СБ демонстрират, че София е покрила критериите на Европейски Съюз, без равнището на ФПЧ, само че и при тях има спад. Трябват още непрекъснати и целенасочени дейности на община, страна, жители. Въведохме надзор за нездравословните излъчвания при първа регистрация и постоянен механически обзор. Над 1800 автомобила са тествани в КАТ София със закупените газ анализатори при първа регистрация. 36 от тези коли са спрени от придвижване. Въвеждаме и екостикери. Постигнахме и замяна на 60 % от рейсовете, като ще стигнем 90%. Най-големите старания са за строителството на метрото, което е екологичен превоз. По данни на специалисти метрото понижава автомобилния трафик пи своето трасе с 25 %. Идва зимата и ще усетим още веднъж замърсяването от битовото отопление. Още от предходната година изследваме по какъв начин се топлят хората. 55 000 семейства се топлят на дърва и въглища и те да съществени замърсители. Данните демонстрират, че по този начин се топлят освен по-бедните, само че и хора с над междинните и д високи приходи. В региона на Нови Искър имаме пилотен план и 30 семейства са с печки на пелети. Ще изследваме там какъв ще е резултатът ”, сподели кметът Фандъкова.

Тя обърна внимание на казуса с нерегламентираните сметища за строителни боклуци – над 50 000 тона да събрани тази година. Фандъкова уточни още, че да разкрити пунктове за събиране на остарели гуми и текстилни боклуци – първични материали, които хората употребяват за битово отопление и по този начин се замърсява въздуха още повече.

Самата стратегия и ограниченията в нея показаха специалистите Ръсел Фрост и Самир Акбар от СБ, Васил Златев и Валери Петков от страна на българската страна.

Очаквайте детайлности.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР