Мръсни спални помещения, в които се разнася отвратителна смрад на

...
Мръсни спални помещения, в които се разнася отвратителна смрад на
Коментари Харесай

Ритници, бой с пръчки и смрад на урина: зад стените на психиатриите в България


" Мръсни спални пространства, в които се разнася отвратителна воня на урина, а мухи лазят на всички места - по кревати и пациенти. " Това е единствено къса част от описанието на ужасните условия в българските психиатрии в нов отчет.

Стая в психиатрия в София

Експерти от Съвета на Европа разкритикуваха остро България поради неприятното отношение към пациентите, настанени в психиатрични лечебни заведения и обществени институции. Обвиненията включват физическо малтретиране, ужасяваща хигиена в някои обществени домове и лишаване на свободата на пациентите, показва организация ДПА. Физическото малтретиране, осъществявано от личния състав на въпросните заведения, се показва в боричкане, шамари и ритници, се споделя в оповестения през днешния ден документ на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ) към Съвета на Европа.
Редакцията предлага
Нечовешки и унизителни условия

Обичайна процедура в психиатриите или други обществени заведения е пациентите да бъдат ритани, шамаросвани и налагани с пръчки. Такива пръчки постоянно са откривани в кабинетите на чиновниците и наподобява са нещо като общоприет инструмент за тях, се показва още в отчета. Настанените в психиатриите също така нерядко населяват " мръсни спални пространства с мръсни и даже ръждясали кревати, към които се разнася отвратителна воня на урина, а мухи лазят на всички места, кацайки по кревати и пациенти ". От КПИ означават, че тези хигиенични условия могат да бъдат избрани само като безчовечен и унизителни.

Друг главен укор е обвързван с незаконната процедура за изолираност и потребление на средства за механична имобилизация на настанените в такива заведения. В тази връзка се прецизира, че - за разлика от предходни години - при последната ревизия специалистите на Съвета на Европа не са разкрили железни вериги, употребявани за тази цел. Но има голям брой еднопосочни свидетелства на пациенти, че са " били връзвани към леглото с колани в продължение на цели дни, като от самото начало са били с памперси, в които е трябвало да уринират и дефекират ". Някои пациенти са съобщили, че ръцете им са били връзвани над главата, причинявайки им болежка, отичане и изтръпване на горните крака. Това също може да бъде разказано като малтретиране, заключават създателите на документа.

Това не трябва да продължава повече

Представители на Комитета за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение са посетили общо 14 пъти България от 1995 година до през днешния ден и постоянно са давали неприятна оценка за положението на психиатричните лечебни заведения и обществените домове в страната, напомня организация ДПА. Въпреки това не е реализиран съвсем никакъв прогрес. Препоръката към българските управляващи е за радикална смяна: за битка против стигматизирането, обвързвано с психологичното здраве; за полагане на действителни старания за консолидираното на лицата с психологични разстройства и умствена назадничавост в общността, вместо позорното им криене на отдалечени места, каквато процедура съществува отдавна. Продължаващото малтретиране и повърхностно отношение по отношение на толкоз уязвими консуматори на обществени услуги в България не трябва да продължава повече и би трябвало без закъснение да бъде отстранено, четем още в документа.

Подчертава се и това, че рекомендациите на КПИ би трябвало да се преглеждат като инструмент, който оказва помощ на българските управляващи да откриват минусите и да подхващат нужните промени в сходство с главните полезности, които България е приела в качеството си на страна членка на Съвета на Европа и на Европейски Съюз.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР