Мръсната, мълчалива истина на Индия: Индуските деца се радикализират

...
Мюсюлмански приятел от град в централния индийски щат Чатисгарх наскоро
Коментари Харесай

Мюсюлмански приятел от град в централния индийски щат Чатисгарх наскоро се обади, търсейки съвет.

Неговата малка дъщеря му беше казала предишния ден, че приятелите й отказват повече да играят с нея – след като бяха предупредени от други деца да стоят далеч от нея заради религията й.

Това е опит, през който повечето мюсюлмани са преминали, докато са израснали в Индия. Те са запознати с антимюсюлмански обиди и ругатни, използвани срещу тях. Но се случва нещо ново, което е коренно различно от предишните времена.

Докато индийските медии и политици отдавна говорят за предполагаемите опасности от радикализация сред мюсюлманските младежи или за заплахата от крайнолява пропаганда, сега сме свидетели на турбокомпресорното изразяване на реалност, с която страната никога не се е сблъсквала: радикализацията на индуски младежи.

Това е ежедневна радикализация на млади мъже и жени, които изглеждат много нормални, докато не решат да се насочат към индийски мюсюлмани и християни.

Те са част от обществени, надземни групи като Akhil Bhartiya Vidyaarthi Parishad (ABVP), студентското крило на Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS); и Bajrang Dal, войнственото младежко крило на RSS. Всички те са свързани с управляващата Bhartiya Janata Party (BJP), което им дава политическо влияние и вид на респект.

Членове на ABVP и Bajrang Dal са участвали в множество случаи на физическо насилие срещу ученици и учители, особено мюсюлмани и християни. И все пак по-рано тази година, когато партията на Конгреса – основната национална опозиция – обяви, че ще обмисли забраната на Bajrang Dal, ако дойде на власт в южния щат Карнатака, не по-малко от премиера Нарендра Моди издигна лозунги в защита на бойците облекло.

Наскоро в Индия се появи видео и стана вирусно, в което се вижда как младо индусско момиче пее „Desh ke gaddaron ko Goli maro …“ (застреляйте предателите на страната). Тя е заобиколена от старейшини, които ръкопляскат и я насърчават.

Този лозунг беше направен популярен от министър в правителството на Моди, който беше насочен към мюсюлмански жени и мъже за протест срещу противоречивия нов закон за гражданството, приет през 2020 г., който дискриминира мюсюлманските търсещи убежище. Оттогава лозунгът се използва в митинги и видеоклипове срещу мюсюлманите.

Това видео капсулира една реалност, за която индусите не искат да говорят. Друго видео на учителка, която моли учениците си да ударят шамар на техен съученик мюсюлманин, който не си е написал домашното, стана национална новина. Учениците се приближиха един по един и удряха мюсюлманското момче, като учителят коментираше против неговата религия.

Не знаем какво въздействие е оказало това върху ударения ученик и върху неговите съученици, изложени на фанатизъм от своя учител в ранна възраст. Но ние знаем, че има въздействие, в по-широк план, върху атмосферата, която доминира в днешна Индия.

Директорът на престижно училище в Ню Делхи ми каза, че някои ученици издигнали лозунга „Джай Шри Рам“ в класа си. Този лозунг се използва от RSS, за да провъзгласи господството на индуизма. Родителите им бяха извикани и консултирани.

Някои ученици от друг клас излязоха в парк на Свети Валентин и се опитаха да тормозят седящите там двойки. Празнуването на Деня на влюбените се възмущава от индуистки расистки групи. Те заплашват, тормозят и бият двойки, които празнуват деня. Беше обезпокоително за учителите в това прогресивно, либерално училище да открият, че учениците им се превръщат в доброволци на тази радикална идеология.

Разговаряйки с учители и директори, човек осъзнава, че радикализацията на младите индуси, макар и продължаващ процес, е придобила опасни размери през последните години, подхранвана от насаждащи омраза телевизионни канали, интернет платформи и групи WhatsApp, които безмилостно разпространяват анти - Мюсюлманска пропаганда. За съжаление, в много случаи това, което тези деца чуват у дома и в семействата си, засилва фанатизма, който те хранят от екраните на телевизорите и телефоните си.

Притеснените учители се борят да се справят с това явление. Защото те също са уязвими.

Доклад за установяване на факти, публикуван от наскоро сформирана група в Махаращра, наречена Жени протестират за мир, установи множество случаи, при които външни групи се намесват в образователните институции на щата, за да подтикнат учениците „умишлено да атакуват учители на религиозна основа“.

За съжаление нищо от това не е изненада. През последното десетилетие стана обичайно да виждаме юноши, дори деца, да размахват мечове и други оръжия, да издигат омразни лозунги, насочени към мюсюлманите, и дори да вандализират джамии и ислямски светилища. Тийнейджъри се виждат на митинги, организирани от Bajrang Dal.

Тези млади индуси виждат, че насилието срещу мюсюлмани и християни често се празнува или поне толерира, понякога одобрително, в техните семейства и общество. Те отбелязват, че хората, които провокират и водят насилие, печелят социално и политическо уважение и биват избирани в щатските законодателни органи и парламента. Те виждат, че антимюсюлманските и антихристиянските действия не понасят последствията от речта на омразата и престъпленията от омраза, а помагат на тези, които ги извършват.

Основен източник на тази омраза към мюсюлманите и християните е веригата от образователни институции, управлявани от организации, свързани с RSS. Направени са проучвания, изследващи учебната програма и дейностите на тези институции, и те разкриват, че те насаждат „национализъм“ в младите умове, което е синоним на антимюсюлманска и антихристиянска омраза.

На децата се казва, че Индия е била земя на индусите, в която са проникнали мюсюлмани и християни. Че индусите са били най-добрите във всички аспекти; че мюсюлманското управление ги е унижило и превърнало в роби; че единственият начин да си върнем миналата слава на страната е като дадем урок на мюсюлманите и християните.

Осезаемите задачи се представят на индуските младежи като това, което трябва да направят, за да защитят вярата си. Казва им се, че трябва да спасят кравите от жестокостта на мюсюлмани и християни, да установят индуистко господство над мюсюлманските квартали и да „спасят“ момичетата от „любовния джихад“ – теория на конспирацията, която твърди, че мюсюлманските мъже са на път да хванат в капан индуските жени във връзки с с цел превръщането им в исляма.

Десетки бдителни групи изникнаха като гъби в цяла Индия, отдавайки се на насилие срещу мюсюлмани под предлог, че защитават крави и индуски жени.

За съжаление, радикализирането на младите индуисти често остава незабелязано, тъй като се одобрява от семействата им, които те виждат да се отдават на редица агресии срещу мюсюлманите: може да е нещо толкова странно, колкото да протестират срещу техните съседи мюсюлмани, които се молят в собствените си къщи .

След като омразата се нормализира, насилието следва естествено.

Въпреки че BJP може да има политическа полза, дългосрочните последици от този проект ще бъдат понесени и от индусите в Индия. С домовете и училищата като люлки на тази радикализация, поколение индуски деца се превръщат в несъзнателни престъпници.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР