Мрачен, оплетен и понякога насилствен произход стои зад някои от

...
Мрачен, оплетен и понякога насилствен произход стои зад някои от
Коментари Харесай

Мрачната история на едни от най-известните марки в света

Мрачен, впримчен и от време на време принудителен генезис стои зад някои от най-известните марки в света. Coca-Cola било тясно обвързвана с кокаина при основаването си в края на XIX век, създателят на немската фешън марка Hugo Boss бил разгорещен последовател на нацистите, а Хенри Форд, създател на Ford Motor Company, бил уверен антисемит и вярвал, че интернационален еврейски скрит план ще унижощи Америка.

Писателят Мат МакНаб споделя за неблагородното и забулено в тайнственост начало на някои от най-популярните марки през днешния ден в новата си книга „ Тайна история на марките, тъмно и оплетено начало на марките, които познаваме и обичаме “.

Британският вестник Daily Mail разгласява някои от най-интересните истории, които участват в книгата на МакНаб.
Coca-Cola в началото се правела с кокаин и била считана за „ най-чудесния стимулатор на половите органи “

Джон „ Док “ Пембъртън получил дълбока рана от сабя в гърдите, до момента в който се сражавал на страната на Конфедерацията в Гражданската война в Съединени американски щати и за усмиряване на болката му давали морфин, общоприетоо болкоуспокояващо по това време.

По-късно той се зарекъл да сътвори чудодейна напитка, която освен да убие болката, само че и да постави завършек на пристрастеността му към морфина. В магазина си в Калъмбъс, щата Джорджия, Пембъртън постигнал първия си триумф с „ Френското кока вино на Пембъртън “.

Рекламирана като змийско масло, „ напитката лекува умствено и физическо безсилие, хронични болести, дисперсия, проблеми с бъбреците и черния дроб, сърдечни болести, потиснатост, нервност, главоболие, проблеми с гърлото и белия дроб, бодърствуване, отчаяние и даже чувство за отмалялост “.

Пембъртън продавал своята Coca на цена от 100 $ за бутилка, равносилни на днешни 20 $. В реалност алкохолната му напитка съдържала орехи кола, дамяна, кока и алкохол.

Орехите кола били източикът на кофеина, растението дамяна пособие при тревога, коката и листата от кока осигурявали кокаин, извлечен при химичен развой. За разлика от кокаина за шмъркане, чувството за еуфория от кокаиновото вино траело по-дълго и водело до полова възбуденост като непряк резултат.

Пембъртън не знаел по какъв начин да продава виното си, по тази причина се преместил в Атланта, свързал се с Фран Робинсън и двамата основали първата кола през май 1886 година Робинсън я кръстил Coca-Cola и почнал да я продава наоколо до културното средище по това време – чешмите за газирана вода.

Пембъртън към момента бил привързан към морфина и трябвало да продаде патента на Аса Кандлър, с цел да заплаща за медикаментите си. Кандлър се възползвал и почнал нападателно да популяризира Coca-Cola, която към този момент била най-продаваната безалкохолна напитка. Но едвам при започване на XX век кокаинът бил отстранен от наличието й.

Хуго Бос бил ревнив последовател на Хитлер и на драго сърце създавал униформи за нацистките бойци и Хитлеровата юноша.

Много производители в Германия създавали униформи и оръжия за нацистите, с цел да останат в бизнеса, само че единствено един станал прочут – Хуго Ф. Бос.

Бос бил склонен с идеалите на нацистката партия и компанията му правела униформи за нацистките войски и Гестапо преди и по време на Втората международна война. Той бил удовлетворен от огромните поръчки, които дошли в края на 30-те години на предишния век, а пикът на облагата му бил доближат през 1942 година След това Третият Райх лимитирал разноските за произвеждане на униформи.

Преди войната Хуго Бос произвеждал кафяви ризи и черни униформи за SS и Хитлеровата юноша. По време на войната той създавал униформи за немските въоръжени сили и SS.

По-мрачната му връзка с нацистите била обвързвана с потреблението на насилствен труд – 140 служащи и 40 френски военнопленници, държани в град Мецинген в лагер малко храна и неприятна хигиена.

Бос бил освен горделив и деен член на нацистката партия, само че и бил добър другар на презирания районен нацистки водач Георг Рат.
Преследвана от мрачното минало на Бос, стилната компания поръча историческо проучване и разгласява опрощение за ужасяващите му вярвания, като изрази „ надълбоко страдание за хората, които са страдали “ във фабриката на Бос.

Основателят на Ford купил локален вестник, с цел да разгласява антисемитски мнения за еврейска интрига, която щяла да унижощи Америка.

Повече четете ТУК
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР