Мозайки от византийска ера, на пода на къща бяха разделени

...
Мозайки от византийска ера, на пода на къща бяха разделени
Коментари Харесай

Древни месопотамски мозайки показват в музея Зеугма в Турция

Мозайки от византийска епоха, на пода на къща бяха разграничени на 98 части след две години прецизна работа и бяха преместени в музея на мозайките Зеугма. Археологическите находки бяха открити по време на противозаконни разкопки в югоизточната провинция Газиантеп, заяви Анадолската организация.

 През 2019 година екипи на жандармерията правят интервенция по сигнала за противозаконни разкопки в дом в квартал Юкаръбилен през 2019 година В двора на къщата те откриват 170 квадратни метра мозайка.

Постройката незабавно е взета под протекция и експерти на провинциалната дирекция „ Култура и туризъм “ стартират избавителните разкопки.

 Работата на археолозите неотдавна е завършила. Мозайките, открити там, са датирани към 4 в. и са от Месопотамия. Изобразяват разнообразни скотски фигури и подиуми на лов. Решено е артефактите да бъдат преместени в музея Зеугма, разграничени на 98 части, всяко от които е по 1,5 метра.

 Директорът на музея в Газиантеп Йозгюр Чомак казава, че мозайките изобразяват най-много разнообразни подиуми на лов и гроздобер, както и фигури от растения.

„ Тези мозайки бяха открити в частен парцел. През 2020 година започнахме избавителни и консервационни работи. Това лято пренесохме всички части в гр. Газиантеп и ще ги представим на посетителите в залата от византийския интервал в Музея на мозайките Зеугма “, сподели Ломак.

 Той съобщи още, че Газиантеп е град, където са открити голям брой мозайки и прибавя: „ Това е най-запазената находка от византийския интервал. В мозайките са употребявани разноцветни камъни, стъкло и естествени камъни. "

Айше Ебру Чорбаки, заместник-директор на музея в Газиантеп, която също е работила като реставратор при разкопките, съобщи, че не е било допустимо да реалокират мозайката цяла и за това са я разделили на части.

 „ Когато започнахме работата, извършихме разчистване, който развой ни провокира мощно, поради дебелия пласт, който покриваше фигурите ", сподели тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР