Мозъците на хората, починали от COVID-19, притежават забележително сходство с

...
Мозъците на хората, починали от COVID-19, притежават забележително сходство с
Коментари Харесай

Проучване на починали от COVID-19 пациенти показва как вирусът вреди на мозъка

Мозъците на хората, умряли от COVID-19, имат удивително подобие с тези на пациенти, умряли от невродегенеративни болести като болест на Алцхаймер и Паркинсон – те показват признаци на инфектиране и нарушавания в мозъчните вериги.

„ Мозъците на пациенти, умряли от тежко протичане на COVID-19, се отличават със мощни молекулярни маркери за инфектиране – даже при тези, при които не са били регистрирани каквито и да било клинични признаци за неврологични проблеми “, споделя професорът по неврология и неврологични науки Тони Вис-Корей от Станфордския университет, един от водещите създатели на изследването.

Неговият екип проучва проби от мозъчна тъкан, взети от осем души, умряли от COVID-19, и от 14, умряли от други аргументи.

Около 1/3 от приетите в болница поради COVID-19 пациенти рапортуват за неврологични признаци – да вземем за пример замъглено мислене, забравяне, компликация при концентрирането и меланхолия, отбелязва Уис-Корей.

Тези проблеми могат да продължат в границите на така наречен „ дълъг Коронавирус ” – продължаващо положение, което от време на време визира пациенти, откакто към този момент са се възстановили от истинската зараза.

Въпреки че мозъците на хората, умряли от COVID-19, са били мощно възпалени, техните мозъчни тъкани не са показали каквито и да било признаци на SARS-CoV-2 – вируса, който предизвиква COVID-19.

Уис-Корей акцентира, че измежду научните среди съществува спор дали вирусът може да открит в мозъците на пациенти с COVID-19.

„ Използвахме същите принадлежности, които и те – както и някои други по-категорични способи – направихме всичко допустимо, с цел да открием следи от вируса – споделя той в прес известие на Станфордския университет. – И не открихме такива. “

Проучването е оповестено на 21. юни в научното издание.

„ Вирусната зараза наподобява задейства възпалителна реакция из цялото тяло, която може да провокира възпалителна сигнализация и из кръвно-мозъчната преграда, а това от своя страна - да задейства и невро-възпаление в мозъка – споделя Уис-Корей. – Възможно е доста пациенти с COVID-19, изключително тези, които оповестяват за или демонстрират неврологични проблеми, или тези, които са приети в болница, да имат тези невро-възпалителни маркери, които открихме у изследваните от нас хора, умряли от болестта. “

„ Нашите открития могат да обяснят мозъчната мъгла, умората и останалите неврологични психиатрични признаци на дългия Коронавирус ”, заключва Уис-Корей.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР