Мозъкът ни е една сложна машина, която извършва десетки дейности

...
Мозъкът ни е една сложна машина, която извършва десетки дейности
Коментари Харесай

Как да дадем пълноценна почивка на мозъка

Мозъкът ни е една комплицирана машина, която прави десетки действия едновременно. А в днешния забързан и софтуерен свят е прекомерно допустимо постоянно да го подлагаме на хиперстимулация. И даже сега да не го осъзнаваме, сигурно ще усетим последствията от това пренатоварване, в случай че не вършим и нужното, с цел да дадем на мозъка си заслужената отмора.
 Човешкият мозък - по какъв начин остарява и допустимо ли е самите ние да повлияем на този натурален развой
Как да определим възрастта на своя мозък

Биологична или субективна възраст

На множеството от нас ни е мъчно да изключим изцяло от света в близост и да се отпуснем напълно. Най-лесно и дейно това се случва, до момента в който спим. Ето за какво и сънят е най-важната отмора за мозъка, която би трябвало да му даваме постоянно и в нужните количества.

Когато мозъчните кафези имат опцията да си отпочинат от насъбраното напрежение и да се регенерират, на идващия ден ще се усещаме подготвени за нови предизивкателства и ще бъдем доста по-ефективни. За да се случи това обаче би трябвало всяка вечер да спим сред седем и девет часа.
 Снимка 635919

Дори да се усещаме отпочинали след пет часа сън да вземем за пример, това не значи, че ни също е съумял да се възвърне изцяло от натоварения ден. А следствията от незадоволителното количество нощен сън се натрупват с времето и рано или късно излизат нескрито под формат на проблеми с метаболизма, развиване на диабет, когнитивни усложнения и други.

Освен да спим едни и същи часове всяка нощ, за мозъка и ефикасната му отмора е от значително значение да си лягаме и да се разсънваме едновременно, без значение дали е работен ден или уикенд. В противоположен случай му сътворяваме спомагателен и непотребен стрес.

А сънят е полезен за мозъка освен през нощта, само че и денем. Една 30-минутна сиеста ни е изцяло задоволителна да презаредим батериите. Но не става единствено с отмора, би трябвало си и малко придвижване. Физическата интензивност под каквато и да е форма, било то и просто разходка в парка, също е доста значима за мозъка и спомага за справяне на насъбраното напрежение, предава CNN.
 Зехтин за млад мозък и като предварителна защита на деменцията
Зехтинът - зложелател на деменцията

Как и по какъв брой да го консумираме

За да раздвижим сивото вещество, само че без да го претрупваме, можем да вкараме в всекидневието си и някоя активност, която изисква осъзнатост и обгръща цялото ни внимание. На първо място няма по какъв начин да не сложим медитацията, само че добре знаем, че тя не е за всеки. Ако избираме, може да я сменяем с някое занятие като плетене, градинарство или даже извършване на покупки - значимото е да съумяваме да сме изцяло заети единствено с него и да стоим надалеч от електронни устройства през това време.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР